Ministerul Finanțelor a emis obligațiuni de 600 de milioane de lei cu scadența în ianuarie 2028, pe o cerere modestă din partea băncilor și la dobânzi în creștere față de precedenta licitație la aceeași maturitate. Statul trebuie să ramburseze investitorilor, vineri, cea mai mare sumă din acest an pentru datoriile contractate anterior.
Finanțele au primit oferte de doar 675 de milioane de lei la un prospect de 600 de milioane de lei. Maturitatea nu este printre cele mai căutate de investitori, dar în anii trecuți și chiar și în acest an au existat licitații cu cerere mai ridicată. Randamentul mediu de 3% plătit investitorilor este cu 0,2 puncte procentuale mai mare decât cel de la redeschiderea emisiunii, din 28 aprilie. Licitația de la jumătatea lunii mai s-a închis fără nicio ofertă de la bănci.
După o perioadă de scădere a randamentelor până spre mijlocul lunii trecute, acestea au revenit din nou pe creștere și au avansat cu circa un sfert de punct procentual la scadența pe 10 ani, în timp ce scadențele mai scurte au fost mai stabile.
Pe 11 iunie ajung la scadență titluri de 9,49 de miliarde de lei, dintr-o serie care a fost emisă inițial în mai 2011 și apoi a fost scoasă periodic în piață. Este cea mai mare sumă care ajunge la scadență în acest an. Încă una similară, de 9,33 de miliarde de lei, este scadentă în 27 octombrie.
Guvernul a emis datorie de circa 52 de miliarde de lei în primele cinci luni din 2021, față de un necesar de finanțare pe acest an de circa 131 de miliarde de lei, din care deficitul bugetar reprezintă 80 de miliarde de lei. Datoriile statului sunt în creștere ca urmare a deficitelor mari, astfel că apetitul pentru împrumuturi a fost mai mare de la începutul pandemiei.