Facturile la gaze achitate în medie de bucureșteni s-au dublat în perioada ianuarie-septembrie a acestui an, aceasta fiind cea mai mare creștere procentuală de prețuri înregistrată în capitalele statelor membre ale Uniunii Europene, relevă date analizate de Profit.ro.
Potrivit ultimelor date, la 1 septembrie, un consumator casnic din București achita un preț (cu taxe și tarife incluse) de 6,11 eurocenți/KWh, dublu față de prețul din ianuarie, de 3,05 eurocenți/KWh.
Comparativ, media facturilor achitate de locuitorilor capitalelor statelor membre UE s-a majorat cu 18,4% sau 1,2 eurocenți/KWh, de la 6,52 eurocenți/KWh la 7,72 eurocenți/KWh.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Prețul din septembrie achitat de un consumator casnic din București este cu 23% peste cel din august, cea mai mare creștere lunară înregistrată la nivelul capitalelor UE.
Următoarea capitală cu o creștere semnificativă a facturilor la gaze este Atena, cu 13%, urmată de Copenhaga, cu 12%, Bruxelles și Sofia, cu 10%, Amsterdam și Londra, cu 9%, și Paris și Viena, cu 6%.
Prețul gazelor (cu taxe și tarife) achitat de locuitorii capitalelor europene în luna ianuarie
În urma evoluției cotațiilor pe piața angro, prețurile de achiziție ale furnizorilor au crescut peste cele facturate clienților, ajungându-se la situația în care mai mulți furnizori să solicite singuri intrarea în insolvență și să se retragă de pe piață, în special în Marea Britanie.
Evoluția mai agresivă a prețului din România ar putea fi o explicație a faptului că, cel puțin pentru moment, doar un număr redus de companii și-au pierdut licența de furnizare gaze.
Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a precizat pentru Profit.ro că a retras de la începutul anului doar 10 licențe de furnizare gaze naturale, dintr-un total de peste 80 licențe acordate, din care doar 3 cu un impact relativ important, având aproximativ 15.000 de clienți.
CITEȘTE ȘI Securizarea muncii de la distanțăȘeful diviziei Downstream Gas a unuia dintre cei doi mari producători interni, OMV Petrom, Franck Neel, preciza, la finalul lunii iulie, că, la acel moment, OMV Petrom vindea gaz “pentru anul viitor (2022) la aproximativ 25 euro/MWh (123 lei/MWh)”.
Cu alte cuvinte, OMV Petrom nu a beneficiat de explozia prețurilor în trimestrul al treilea, ci de-abia din luna octombrie, ceea ce înseamnă că furnizorii de gaze și consumatorii industriali au beneficiat de gaze de la OMV Petrom la prețuri reduse comparativ cu cele de piață. Situația însă s-a schimbat începând cu luna octombrie, așa cum sugera încă din vară Neel.
Prețul gazelor (cu taxe și tarife) achitat de locuitorii capitalelor europene în luna septembrie
“Am vândut anul trecut, pentru anul acesta, gaz până la sfârșitul lunii septembrie. La momentul contractării acestor contracte, prețurile erau mult mai mici mici decât cele pe care le vedeți astăzi pe piață. Când vor fi reînnoite aceste contracte, cu livrare începând cu 1 octombrie anul acesta, în funcție de momentul în care vor fi semnate, acestea ar trebui să fie mai aproape de piață, desigur, deoarece prețurile se bazează pe creșterea cererii de pe piață”, preciza în vară Neel.
Potrivit datelor MEKH, ponderea gazului marfă era în ianuarie de 58% din totalul facturii achitată de un consumator din București, rspectiv 1,77 eurocenți/KWh, din totalul de 3,05 eurocenți/KWh.
În septembrie, această pondere a crescut la 71%, de unde rezultă un preț facturat la gazul marfă de 4,34 eurocenți/KWh, de aproape 2,5 ori peste prețul din ianuarie.
Prețul din facturi, de 43,4 euro/MWh, este cu aproape 20 de euro/MWh peste cel anunțat de șeful Downstream Gas al OMV Petrom. Însă în septembrie s-au semnat noile contracte, care au intrat în vigoare la 1 octombrie, la prețuri mult mai ridicate, probabil, așa cum sugera și Neel. Așa se explică, probabil și faptul că un sfert din majorarea facturilor de la începutul anului, 23%, a fost înregistrată în septembrie.
De la 1 noiembrie, Parlamentul a decis plafonarea prețului gazelor la 0,37 lei/KWh (7 eurocenți/KWh), din care componenta de preț al gazelor naturale va fi în valoare de maxim 0,250 lei/kWh (5 eurocenți/KWh).