Ministerul Finanțelor a emis titluri pe 6 luni, respectiv 4 ani, după ce la începutul săptămânii a avut două licitații ratate. Cererea a revenit ușor, deși nu a fost una grozavă, dar randamentele se mențin în continuare ridicate.
Obligațiunile scadente în noiembrie 2025 (50 de luni) au atras subscrieri de 651 de milioane de lei la un prospect de 500 de milioane de lei, din care oferta adjudecată a fost de 414 milioane de lei. Este o serie nouă scoasă de Ministerul Finanțelor în piață, iar randamentul mediu este de 3,86%.
Certificatele de trezorerie pe 6 luni au atras oferte de doar 354 de milioane de lei la un prospect de 400 de milioane de lei, din care oferta adjudecată a fost de doar 310 milioane de lei. Randamentul mediu este de 2,49%, în creștere cu circa 0,6 puncte procentuale față de licitația precedentă la această scadență ținută în august.
CITEȘTE ȘI UTILBEN, povestea unei afaceri de familie care a devenit o companie de succesÎn piața secundară randamentele pe 10 ani au ajuns la 4,6% în ziua moțiunii împotriva Guvernului Cîțu, apoi au căzut cu 8 puncte de bază până joi. Randamentele pe termen mai scurt au continuat să crească și au ajuns cu 7 puncte de bază mai sus pentru titlurile pe 6 luni la 2,4%.
Evoluția randamentelor pe termen scurt e în ton cu perspectivele politicii monetare. Piața anticipează o creștere a dobânzii cheie spre nivelul de 2,5% în prima parte a anului viitor, acolo unde se afla și înainte de criza COVID-19. BNR a majorat deja dobânda cheie de la 1,25% la 1,5% - la acest moment toate băncile centrale din regiunea Europei Centrale și de Est care fac parte din UE au început întărirea politicii monetare, în contextul inflației ridicate.
Cu cele două emisiuni de azi, Finanțele au acoperit doar o parte din ținta de împrumut de 5,6 miliarde de lei din această lună. De altfel, la finele lunii urmează să ajună la scadență titluri de peste 9,3 miliarde de lei, astfel că în piață va ajunge un surplus de lichiditate din relația băncilor cu trezoreria.