Parchetul General a trimis la DIICOT dosarul deschis în urma plângerilor în cazul City Insurance pentru a analiza dacă se impune o eventuală reunire cu un alt dosar aflat deja la DIICOT, au declarat pentru HotNews.ro reprezentanți ai Parchetului General.
Conform surselor citate a fost trimis DIICOT, dar nu cu ordonanță de declinare.
Pe 23 septembrie, procurorii au făcut percheziții la sediul central al City Insurance din București, de unde au ridicat documente, într-un dosar penal deschis în urma unei plângeri făcute de către ASF.
ASF a sesizat DIICOT în ianuarie 2021 privind posibile infracțiuni în legătură cu activitatea de control din această autoritate, marile probleme ale City Insurance fiind ignorate în perioada 2017 – 2020, când ASF avea o altă componență. În plus, cea mai recentă plângere la DIICOT ar fi fost făcută chiar din partea acționariatului City Insurance.
Directorul Direcției Generale Asigurări din Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), Valentin Ionescu, a declarat, recent, pentru Europa Liberă că, în legătură cu scandalul City Insurance, instituția a amendat conducerea societății de mai multe ori și că a sesizat procurorii pentru a face verificări în derularea acestui faliment de jumătate de miliard de euro.
Primele sesizări penale au fost făcute în urmă cu cinci luni, la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) și la Secția Penală și de Urmărire Criminalistică a Parchetului General. Surse judiciare au declarat pentru Europa Liberă că acestea au fost făcute de actuala conducere a ASF, marile probleme ale City Insurance fiind ignorate în perioada 2017 – 2020, când ASF avea o altă componență. În anchetă ar fi vizate peste 20 de persoane, fiind solicitate date din Elveția și Luxemburg, dar și de la autoritățile din Insulele Cayman, locul unde a fost înregistrată firma offshore care a reasigurat societatea din România.
Mai mult, potrivit Digi24, cea mai recentă plângere a ajuns pe masa DIICOT chiar din partea acționariatului City Insurance, care ar acuza angajații din România care au gestionat compania de mai multe infracțiuni: constituire de grup infracțional, bancrută frauduloasă. Investigația a fost deja pornită și este de așteptat ca procurorii să solicite documente și să fie verificate toate acuzațiile.