Inflația anuală în zona euro a accelerat în iulie la 0,2%, de la 0,1% în luna anterioară, arată estimările publicate vineri de Biroul european de statistică (Eurostat).
Cea mai rapidă creștere a prețurilor, de 1,9%, a fost înregistrată la alimente, alcool și tutun, urmate de servicii, cu 1,2%. Prețurile la energie au fost singurele cu o evoluție negativă luna trecută, reducându-se cu 6,6%.
Inflația în zona euro a revenit în teritoriu pozitiv în iunie, situându-se la 0,1%, după două luni de scăderi consecutive. Prețurile de consum au coborât cu 0,1% în martie și 0,2% în aprilie, după ce zona euro ieșise din deflație în martie, înregistrând o stagnare a prețurilor. În februarie, inflația a înregistrat o valoare negativă, de -0,2%, pentru prima data din septembrie 2015.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Luna trecută, Banca Centrală Europeană (BCE) a majorat prognozele de inflație și creștere economică pentru zona euro, după ce acestea fuseseră diminuate în martie.
BCE anticipează o inflație de 0,2% în acest an, față de 0,1%în urmă cu două luni. Totuși, estimărea privind creșterea prețurilor de consum în zona euro este mult sub cea din decembrie, când BCE anticipa un avans de 1%.Inflația ar urma să accelereze la 1,3% anul viitor și la 1,6% în 2018.
Instituția a menținut, săptămâna trecută, dobânda cheie la nivelul minim record de 0%, în linie cu așteptările analiștilor. Totodată, Consiliul guvernatorilor BCE a hotărât menținerea la 0,25%, respectiv -0,40% a dobânzilor la facilitatea de creditare marginală și la facilitatea de depozit.
Tot săptămâna trecută, președintele BCE, Mario Draghi, a declarat că instituția pe care o conduce are nevoie de timp și date suplimentare pentru a decide dacă se impune introducerea de noi măsuri de stimulare a economiei din zona euro după referendumul din Marea Britanie.
Obiectivul BCE pe termen mediu este aducerea inflației din zona euro aproape de nivelul de 2%.