Draghi: BCE are nevoie de mai mult timp pentru a decide în privința introducerii de noi stimulente după Brexit

Draghi: BCE are nevoie de mai mult timp pentru a decide în privința introducerii de noi stimulente după Brexit
scris 21 iul 2016

Banca Centrală Europeană (BCE) are nevoie de timp și date suplimentare pentru a decide dacă se impune introducerea de noi măsuri de stimulare a economiilor din zona euro după referendumul din Marea Britanie, a declarat președintele băncii, Mario Draghi, care a apreciat că programul de relaxare cantitativă este un succes, iar solvabilitatea sistemului bancar european s-a îmbunătățit vizibil.

Piețele din zona euro au demonstrat o “rezistență încurajatoare“ la volatilitatea crescută în urma referendumului din 23 iunie, când britanicii au votat în favoarea părăsirii Uniunii Europene, în principal datorită eforturilor depuse de băncile centrale pentru asigurarea unei lichidități adecvate, a spus Draghi într-o conferință de presă după publicarea deciziilor de politică monetară ale BCE.

Urmărește-ne și pe Google News

Totodată, consolidarea cadrului legislativ la nivel global a contribuit la protejarea piețelor, a adăugat Draghi, care a precizat că este prea devreme pentru a evalua impactul final al rezultatului de la referendumul britanic, în principal din cauza gradului ridicat de incertitudine privind evoluția negocierilor dintre Marea Britanie și UE.

Șeful BCE a reiterat că instituția bancară este pregătită să intervină cu "toate instrumentele aflate la dispoziție", dacă situația o va cere.

G20: Sistemul financiar internațional a rezistat bine votului pro-Brexit CITEȘTE ȘI G20: Sistemul financiar internațional a rezistat bine votului pro-Brexit

Condițiile financiare rămân favorabile, ceea ce ajută la întărirea procesului de creditare și continuă să sprijine scenariul de bază al BCE privind recuperarea economică și creșterea ratelor inflației, potrivit BCE.

"Pe viitor, în baza prețurilor actuale ale petrolului, este probabil ca rata inflației să rămână foarte scăzută în următoarele cîteva luni, pentru ca mai târziu în 2016 să intre pe o traiectorie ascendentă, în mare parte datorită efectului de bază dat de modificările anuale ale prețurilor energiei", a spus șeful BCE.  

Draghi estimează că recuperarea economică din zona euro va continua într-un ritm moderat, iar creșterea din trimestrul al doilea se va situa sub cea înregistrată în primele trei luni ale anului.

În ceea ce privește oportunitatea extinderii programului de relaxare cantitativă al BCE, eventual prin includerea de active care nu sunt eligibile în prezent,  Draghi a precizat că guvernatorii băncii nu au discutat pe tema unui instrument de politică monetară sau altul, iar o decizie va fi luată numai după ce BCE va avea suficiente date pentru a evalua impactul Brexit-ului asupra economiei zonei euro.

Printre efectele pozitive ale măsurilor de stimulare introduse de BCE începând cu anul 2014 se numără, în opinia lui Draghi, îmbunătățirea condițiilor de creditare în zona euro, precum și creșterea solvabilității sistemului bancar până la nivelul curent de 13%, de la 9% anterior.

Cu toate acestea, nivelul ridicat al împrumuturilor neperformante, în special în Italia, afectează profitabilitatea băncilor, a spus Draghi. Potrivit oficialului BCE, supravegherea activității băncilor de către instituțiile abilitate, alături de înființarea unei piețe a împrumuturilor neperformante "pe deplin funcționale" și luarea de măsuri specifice la nivel guvernamental sunt vitale pentru limitarea impactului.  

"Și posibil introducerea unui mecanism de protecție publică. Vrem să evităm vânzările în regim de urgență", a adăugat Draghi.

BCE a păstrat joi dobânda cheie la nivelul minim record de 0%, în linie cu așteptările analiștilor, și a reiterat că ratele dobânzilor vor fi menținute la nivelurile actuale sau la niveluri mai scăzute pe o perioadă extinsă.

viewscnt
Afla mai multe despre
mario draghi
bce
brexit
masuri stimulare
imprumuturi neperformante
inflatie