Indicatorul privind încrederea în economie a scăzut pentru prima oară în șase luni în octombrie, cele mai afectate sectoare fiind serviciile și industria. Octombrie a adus o creștere accelerată a cazurilor noi de îmbolnăvirii cu COVID-19 și noi restricții de funcționare pentru sectorul serviciilor.
Indicatorul percepției asupra economiei (ESI – economic sentiment indicator) a scăzut cu 1,9 puncte în octombrie la 86,9 puncte, revenind la nivelul din august. ESI se afla la 99,6 puncte în martie, când au început să se vadă efectele economice ale pandemiei COVID-19 și a restricțiilor impuse de guvern și apoi a scăzut cu circa o treime.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
“Este prima scădere lunară din mai și indică o posibilă recuperare economică în W, dar cu o reducere mai puțin severă a activității economice în trimestrul 4 față de ce s-a întâmplat în trimestrul 2”, arată Eugen Sinca, analist BCR.
ESI este un indice compozit, realizat pe bază de sondaj, care arată percepția operatorilor din sectorul serviciilor, industrie, construcții și comerț, dar și a populației privind starea actuală a economiei, precum și așteptările pentru evoluția viitoare. Indicatorul este calculat de Comisia Europeană și are un nivel ridicat de corelare cu evoluția PIB – spre exemplu scăderea record a încrederii din trimestrul 2 a anunțat datele foarte proaste privind evoluția produsului intern brut din aprilie-iunie.
Numărul de cazuri noi zilnice de COVID-19 s-a mutat din palierul 1.000 -1.500 în august și septembrie la 3.000-5.000 în octombrie, cu un record de peste 6.000 de cazuri anunțate joi.
Autoritățile au impus noi restricții care să ducă la scăderea interacțiunii între oameni, cele mai importante cu impact economic fiind cele legate de baruri și restaurante, care au din nou activitatea închisă la interior. Totodată, școlile au fost închise în orașe precum București și Cluj-Napoca.
Încrederea în sectorul serviciilor a scăzut la -16 de la -12,4 puncte, cu așteptări pesimiste în privința evoluției cererii și a angajărilor în următoarele trei luni.
Industria este în contracție pentru a doua lună consecutiv – scădere de la -6,1 în septembrie la -7,3 în octombrie, mai ales ca urmare a perspectivelor mult mai slabe privind producția în următoarele luni.
Sectorul retail și cel al construcțiilor – care au evoluat cel mai bine în pandemie – au arătat o îmbunătățire a percepției privind perspectivele în octombrie, cu o creștere la 1,6 puncte de la -1,6, respectiv la -10,9 de la -13,1.
Așteptările privind angajările s-au deteriorat și ele la 96,1 puncte de la 100,1 puncte în septembrie. Potrivit BCR recuperarea forței de muncă se va face cu sincope, mai ales după ce măsurile de susținere ale guvernului vor expira.
Datele privind încrederea consumatorilor nu au fost raportate pentru a șasea lună consecutiv, România fiind singura țară cu această lacună statistică.
BCR arată că există riscuri ca România să aibă o creștere economică sub cea prognozată de 2,1% în trimestrul 4 (trimestru la trimestru). Banca menține estimarea de -4,7% pentru 2020 și de 3,9% pentru 2021, dar arată că există riscuri pentru o recuperare mai slabă anul viitor în situația unui trimestru 4 slab.