Impactul Brexit asupra locurilor de muncă, bunăstării și PIB-ului Marii Britanii va fi de lungă durată

Impactul Brexit asupra locurilor de muncă, bunăstării și PIB-ului Marii Britanii va fi de lungă durată
scris 22 feb 2017

Creșterea înregistrată de economia britanică după votul din iunie pentru ieșirea din Uniunea Europeană nu a calmat îngrijorarea analiștilor că Brexitul va avea un impact de lungă durată asupra locurilor de muncă, bunăstării și PIB-ului, relatează Bloomberg.

Nu va fi un Armageddon, dar analiștii anticipează că efectul negativ al retragerii din Uniunea Europeană va fi de lungă durată, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Deocamdată economia continuă să crească, cu un ritm de 0,7% în trimestrul patru, cel mai rapid din ultimul an, îmbunătățit de la 0,6%, potrivit Biroului Național de Statistică.

Investițiile companiilor au scăzut însă și existe semne că anul 2017 va fi dificil.

Pentru 2016, estimarea de creștere economică a fost redusă de la 2% la 1,8%.

STUDIU Jumătate dintre români se tem că cineva le poate controla telefoanele sau computerele fără voia lor CITEȘTE ȘI STUDIU Jumătate dintre români se tem că cineva le poate controla telefoanele sau computerele fără voia lor

Pentru estimările pe termen lung, analiștii iau în considerare scăderea comerțului, a investițiilor și evoluția sectorului financiar asupra angajărilor, inflației și cererii.

Acești factori negativi ar putea fi compensați de înlocuirea beneficiilor aduse de apartenența la UE cu alte acorduri.

Premierul Theresa May a indicat că va prefera un Brexit dur în schimbul redobândirii controlului asupra imigrației, ceea ce sporește probabilitatea unor costuri economice mari.

Cele mai pesimiste estimări sunt cele ale MTI, care se așteaptă la scăderea veniturilor cu până la 9,5%.

”Comerțul, deschiderea economiei și migrația sunt probleme majore. Ne așteptăm ca acordul pe care îl vrea Marea Britanie să aibă ca rezultat o anumită distrugere a comerțului. Dacă vorbim despre reducerea migrației, va avea probabil ca efect perspective de creștere mai slabe”, a spus Andrew Goodwin, analist la Oxford Economics.

Chiar și așa, Bloomberg Intelligence și PricewaterhouseCoopers notează că Marea Britanie va înregistra performanțe mai bune decât majoritatea economiilor din zona euro. Alți analiști, cum sunt cei ai Economists for Free Trade, anticipează o creștere generată de o politică optimă de eliminare a tarifelor de import.

Evoluțiile vor influența politica Băncii Angliei, guvernatorul Mark Carney afirmând marți că diferitele scenarii pentru Brexit vor contribui la stabilirea momentului din care vor fi mărite dobânzile și în ce ritm.

viewscnt
Afla mai multe despre
brexit