Cea mai mare instituție de credit britanică afirmă că produsul intern brut mondial are o scădere anualizată de 3,4%, dacă este exprimat în dolari. De asemenea, un calcul al băncii elvețiene Credit Suisse indică o diminuare cu 12.400 miliarde dolari a avuției globale față de 2007-2008.
China frânează, iar comerțul global avea deja în luna iunie un declin anualizat de 8,4%. Este doar un episod pasager pe o traiectorie perferică sau chiar este schița noului tablou al economiei globale? HSBC, cea mai mare bancă britanică, merge pe a doua variantă. "Suntem deja într-o recesiune globală în dolari", este titlul raportului instituției de credit cu active de 2.670 miliarde dolari preluat de Zero Hedge. Astfel, scăderea anualizată a produsului intern brut global este de 3,4%, având mai puțin cu 1.370 miliarde dolari, pe fondul întăririi monedei americane care a micșorat indirect, la nivel nominal, economiile celorlalte țări.
În opinia analiștilor HSBC, slăbiciunea economiilor reflectă ineficiența programelor de injecții de lichiditate derulate de băncile centrale. Banca Centrală Europeană și Banca Japoniei au adăugat numai anul trecut în rezervele lor 850 miliarde dolari, însă acești stimuli par mai degrabă a fi mișcat exagerat ratele de schimb valutar în sensul întării dolarului.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Impactul nu se resimte numai asupra PIB-ului global și nu este observat numai de HSBC. Banca elvețiană Credit Suisse punctează un declin de 12.400 miliarde dolari la nivelul avuției globale față de anii 2007-2008, rezultat al aceluiași efect valutar. Astfel, exprimate în dolari activele la nivel mondial se ridică la 250.100 miliarde dolari.
O altă concluzie a studiului HSBC este că nici pe departe contribuția țărilor în curs de dezvoltare nu este atât de mică la creșterea economică mondială. De îndată ce monedele acestora - și în special al statelor din Extremul Orient - s-au depreciat față de dolar, PIB-ul global exprimat în moneda SUA s-a contractat. Mai mult decât atât, această recesiune în dolari este mai rea decât cea din anul 2001.