Compania austriacă Holzindustrie Schweighofer a rămas în 2016 lider detașat în clasamentul celor mai mari companii în sectorul tăierii și rindeluirii lemnului, cu o cifră de afaceri de 433 de milioane de euro, mai mare decât afacerile cumulate ale celorlalți nouă jucători de pe piață, potrivit datelor transmise de Registrul Comerțului, la solicitarea News.ro, pe baza bilanțurile financiare depuse de companii la Ministerul Finanțelor.
Holzindustrie Schweighofer a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 1,9 miliarde lei (433 milioane euro), similară cu cea din 2015, și un profit net de 189 milioane lei (42 milioane euro), în scădere cu 8%.
Conform datelor transmise de Registrul Comerțului, celelalte nouă firme din clasament au obținut în 2016 un profit cumulat de 48 milioane lei (11 milioane euro), de aproape patru ori mai mic decât profitul companiei Schweighofer.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Din 2002, de când a intrat pe piața din România, Holzindustrie Schweighofer care nu exploatează lemnul, ci doar îl cumpără de la circa 850 de furnizori din România și de la furnizori din străinătate, a investit aproape 800 milioane euro.
Compania este cel mai mare procesator de lemn din România, dar are o cotă de doar 9% la achizițiile de lemn din România, adică 1,2 milioane de metri cubi anual, potrivit reprezentanților companiei.
Divizia industrială a grupului Schweighofer operează în România trei fabrici de cherestea, care sunt amplasate în Sebeș, Rădăuți și Reci și două fabrici de producție a panourilor din lemn (Siret și Comănești).
În ultimele luni, lanțurile de bricolaj Hornbach, Leroy Merlin și Brico Dépôt România au redus sau sistat aprovizionarea cu produse din lemn provenind de la Holzindustrie Schweighofer, compania fiind acuzată de unele ONG-uri că ar achiziționa lemn tăiat ilegal din pădurile României.
Clasamentul celor mai mari 10 firme, în funcție de cifra de afaceri obținută în 2016, care se ocupă de tăierea și rindeluirea lemnului: