Ministerul Finanțelor a emis prima datorie din 2022 prin două serii de obligațiuni pe termen mediu și lung. După perioada de reducere a dobânzilor din luna decembrie, randamentele au început din nou să crească.
Finanțele au reluat calendarul de emisiuni de titluri de stat pentru acoperirea deficitului bugetar de 5,8% din PIB din acest an și refinanțarea datoriei care va ajunge la scadență. În ianuarie, MFP vrea să emită titluri de circa 5 miliarde de lei, în timp ce o datorie de 1,7 miliarde de lei va trebui rambursată. Pentru tot anul, planul este să emită titluri de 75 de miliarde de lei pe piața internă și alte împrumuturi de circa 10 miliarde de euro ar urma să vină din surse externe (dintre care 4,1 miliarde de euro de la UE și alte instituții financiare internaționale).
Obligațiunile scadente în iulie 2029 scoase la licitație joi au atras o cerere de 724 de milioane de lei la un prospect de 500 de milioane de lei, din care cea a adjudecată e de 510 milioane de lei. Randamentul mediu este de 5,3%, mai mic cu 25 de puncte de bază decât la licitația din urmă cu o lună, dar peste cel din noiembrie.
Obligațiunile cu scadența în aprilie 2036 au cel mai lung termen din piață și de regulă nu au o lichiditate ridicată. În emisiunea de joi au avut un prospect de 200 de milioane de lei și au atras o cerere de 316,5 milioane de lei.
CITEȘTE ȘI Philip Morris International începe comercializarea în România a dispozitivului lil SOLID 2.0 introdus de IQOS pentru a accelera progresul către un viitor fără fumMFP s-a limitat la valoarea de prospect și a emis 200 de milioane de lei la un randament mediu de 5,62%, în creștere cu 30 de puncte de bază față de cel înregistrat la jumătatea lui decembrie, acesta fiind și cel mai ridicat randament plătit pentru această serie de obligațiuni până acum.
Începutul lui 2022 a venit și cu o creștere a randamentelor în piața secundară. Mișcarea a început după ce Banca centrală a Poloniei a majorat rata cheie și a semnalizat că vor urma noi creșteri până la un nivel de 3% sau chiar 4%, în condițiile inflației ridicate. Analiștii consideră că BNR trebuie să răspundă politicii celorlalte bănci din regiune, în special a celei din Polonia, astfel încât să mențină un diferențial de dobândă suficient pentru a atrage capitaluri și a menține stabilitatea cursului, în condițiile unei situații macroeconomice mai precare și a unei inflații de aproape 8%.
BNR a reluat operațiunile de sterilizare a lichidității și a atras de la bănci depozite de 520 de milioane de lei în această săptămână la o dobândă de 1,75%.