Danemarca, Bulgaria și România, cele mai mari creșteri ale prețurilor producției industriale

Danemarca, Bulgaria și România, cele mai mari creșteri ale prețurilor producției industriale
scris 6 ian 2022

Prețurile produselor care ies pe porțile fabricilor au urcat cu 1,8% în zona euro și cu 2% în Uniunea Europeană în noiembrie, comparativ cu luna precedentă, iar Danemarca, Bulgaria și România sunt statele membre UE în care s-au înregistrat cele mai creșteri, arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

În octombrie, prețurile producției industriale au crescut cu 5,4% în zona euro și cu 5% în Uniunea Europeană, comparativ cu luna precedentă, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
HARTĂ Primăria București vrea să prelungească 10 mari bulevarde până în șoseaua de centură. Care sunt ”drumurile radiale” CITEȘTE ȘI HARTĂ Primăria București vrea să prelungească 10 mari bulevarde până în șoseaua de centură. Care sunt ”drumurile radiale”
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

În UE, prețurile producției industriale s-au majorat în noiembrie cu 4,5% în sectorul energiei, cu 1,5% pentru bunuri intermediare, cu 0,6% pentru bunuri de folosință îndelungată și cu 0,4% pentru bunuri de capital.

În noiembrie, prețurile producției industriale au crescut în toate statele membre UE, cu excepția Irlandei, unde au scăzut cu 2,5%

Cele mai mari creșteri din UE ale prețurilor producției industriale în noiembrie, comparativ cu luna precedentă, au fost în Danemarca (10,3%), Bulgaria (8,5%) și România (7,3%).

Conform datelor Eurostat, prețurile producției industriale au crescut cu 23,7% în zona euro și în UE în noiembrie, comparativ cu perioada similară din 2020.

În UE, prețurile producției industriale au crescut în noiembrie cu 64,9% în sectorul energiei, cu 18,6% pentru bunuri intermediare, cu 5,2% pentru bunuri de folosință îndelungată, cu 4,6% pentru bunuri de capital.

Toate statele au raportat creșteri anuale ale prețurilor producției industriale în noiembrie, cele mai semnificative fiind în Irlanda (87,9%), Danemarca (51,7%) și România (40,4%).

Modificarea prețurilor la porțile fabricilor este transmisă de obicei pe seama consumatorilor finali și de aceea poate fi un indicator al evoluției inflației pe care Banca Centrală Europeană o vizează prin politica sa monetară.

viewscnt
Afla mai multe despre
industrie
eurostat