Guvernul a avizat miercuri prima rectificare bugetară din acest an, majorând atât veniturile, cât și cheltuielile bugetare cu câte 3 miliarde lei, menținând deficitul general consolidat la 2,95% din PIB, dar mizând pe o creștere economică mai mare de 4,2% în loc de 4,1% și, implicit, pe un PIB mai mare de 757 miliarde lei, față de 746,6 miliarde lei.
Proiectul de rectificare, prezentat în premieră de Profit.ro și confirmat ulterior de Ministerul Finanțelor, taie din bugetele ministerelor Transporturilor, Agriculturii, Culturii, Administrației Publice și Dezvoltării Regionale, și suplimentează alocările pentru Ministerul Muncii, Ministerul Finanțelor, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Sănătății, Ministerul Educației, Ministerul Afacerilor Externe, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.
Și bugetele celor două camere ale Parlamentului vor fi tăiate de Guvern, în schimb alocările serviciilor de informații vor fi majorate.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Guvernul taie bugetele Transporturilor, Agriculturii, Culturii, Administrației Publice și Dezvoltării RegionaleÎn ceea ce privește bugetul de stat, veniturile sunt majorate cu 2,95 miliarde lei, fiind influențate de:
- Majorarea impozitului pe profit cu 1,05 miliarde lei bazată pe evoluția încasărilor din primul semestru al anului 2016 comparativ cu programul estimat (+534,9 milioane lei).
- Alte impozite pe profit, venit și câștiguri din capital de la persoane juridice: se majorează cu 399,0 milioane lei, în principal datorită încasărilor peste estimările inițiale în condițiile intrării in vigoare de la 1 ianuarie 2016 a sistemului de impozitare progresivă a microîntreprinderilor.
- Impozitul pe venit se majorează cu 357,7 milioane lei. Rectificarea pozitivă a impozitului pe venit s-a datorat evoluției încasărilor din prima parte a anului (depășirea nivelului programat inițial cu 3,5%), iar pe de altă parte evoluției indicatorilor macroeconomici (creșterea efectivului salariaților din economie și a câștigului salarial mediu brut).
- Impozite și taxe pe bunuri și servicii se diminuează cu 374,1 milioane lei.
- Taxa pe valoarea adăugată se diminuează cu 248,7 milioane lei. Modificarea se datorează evoluției înregistrată de veniturile din TVA în prima parte a anului și extinderea cotei reduse de TVA la 9% de la 1 august 2016 pentru serviciile din sectorul agricol și livrarea de îngrășăminte, pesticide, semințe și alte produse agricole destinate însămânțării sau plantării.
- Accizele se majorează cu 180,0 milioane lei, în principal datorită depășirii programului stabilit pentru primul semestru și evoluției indicatorilor macroeconomici.
- Alte impozite și taxe generale pe bunuri și servicii scad cu 211,1 milioane lei, influențate de diminuarea veniturilor bugetare estimate din impozitul pe veniturile suplimentare obținute ca urmare a diminuării cifrei de afaceri din sectorul gazelor naturale și al petrolului.
- Impozitul pe comerțul exterior și tranzacțiile internaționale se majorează cu 178,9 milioane lei, în contextul evoluției pozitive a încasărilor din prima parte a anului (depășirea nivelului programat inițial cu 106,8 milioane lei).
- Veniturile din contribuții de asigurări sociale cresc cu 535,5 milioane lei. Influența pozitivă se datorează măsurii legislative privind introducerea obligației de plată a contribuției de stat datorate de asigurații din armată, poliție și funcționarii publici cu statut special.
- Veniturile nefiscale se majorează cu 847,0 milioane lei, în principal datorită reclasificării sumelor provenite din finanțarea bugetară a anilor precedenți, care se restituie în condițiile legii, către bugetele din care au fost acordate, dar și de veniturile din dobânzi ca urmare a emisiunilor de titluri de stat.
Cheltuielile bugetului de stat sunt majorate cu 3,52 miliarde lei, fiind influențate de:
- Cheltuielile de personal cresc cu 489,2 milioane lei;
- Cheltuielile cu bunuri și servicii cresc cu 52,3 milioane lei;
- Cheltuielile cu dobânzile cresc cu 309,9 milioane lei;
- Cheltuielile cu subvențiile se majorează cu 362,9 milioane lei;
- Transferurile între unități ale administrației publice se majorează cu 2.259,4 milioane lei din care: suma de 1.429,2 milioane lei pentru echilibrarea Bugetului asigurărilor sociale de stat, suma de 207,2 milioane lei pentru echilibrarea Bugetului fondului național unic de asigurări sociale de sănătate și suma de 150,0 milioane lei reprezentând majorarea indemnizației acordate adultului cu handicap vizual grav prin majorarea cu 25% a salariului net al asistentului social debutant cu studii medii din unitățile de asistență socială din sectorul bugetar, altele decât cele cu paturi;
- Alte transferuri se diminuează cu 310,0 milioane lei;
- Proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile postaderare se diminuează cu 674,9 milioane lei;
- Cheltuielile cu asistența socială cresc cu 1.436,6 milioane lei în principal pentru plata alocației de stat pentru copii majorată, plata indemnizației pentru creșterea copilului și a stimulentului de inserție majorate, plata ajutorului social ca urmare a creșterii numărului de beneficiari prin excluderea alocației de stat pentru copii din veniturile familiei, asigurarea pensiilor de serviciu pentru: personalul aeronautic, personalul auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești, diplomați, personalul Curții de Conturi, funcționari parlamentari;
- Proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile postaderare 2014-2020 se diminuează cu 414,7 milioane lei;
- Fondurile de rezervă se majorează cu 187,7 milioane lei;
- Cheltuielile de capital se diminuează cu 328,8 milioane lei.