GRAFICE Încrederea în economia românească a scăzut

GRAFICE Încrederea în economia românească a scăzut
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 3 iun 2024

Indicatorii de încredere s-au deteriorat în toate sectoarele economiei românești în mai, mai ales în comerț. Și consumatorii sunt mai pesimiști. Cu toate acestea, pe ansamblu, datele indică încă spre o creșterea a economiei în trimestrul al doilea.

Indicatorul de încredere în economie (economic sentiment indicator - ESI) a scăzut la  102,6 puncte în mai, de la 104,8 puncte în aprilie și 103,7 puncte în martie, pe fondul deteriorării datelor din toate sectoarele. La nivelul UE, ESI a crescut cu 0,3 puncte în mai la 96,5 puncte.

Urmărește-ne și pe Google News
ANALIZĂ Primii 5 operatori telecom din România: Rezultatul net scade dramatic. Datorii mai mari, angajați mai puțini CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Primii 5 operatori telecom din România: Rezultatul net scade dramatic. Datorii mai mari, angajați mai puțini
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

ESI este calculat de Comisia Europeană pe baza răspunsurilor managerilor din principalele sectoare ale economiei și are un grad înalt de corelare cu evoluția produsului intern brut. O valoare de peste 100 de puncte indică, în general, că economia este în creștere.

„ESI pare că a prins corect creșterea secvențială pozitivă a economiei românești în primul trimestru din 2024, în condițiile în care estimarea semnal a arătat o creștere secvențială de 0,5% trimestru la trimestru. Dacă judecăm după primele două luni ale datelor ESI din trimestrul al doilea, putem presupune că impulsul pozitiv va continua și în trimestrul al doilea”, arată Eugen Sinca, analist la BCR.

Avertisment - Cu cât vor crește prețurile gazelor dacă Gazprom reduce livrările către OMV. Unele industrii europene nu vor supraviețui CITEȘTE ȘI Avertisment - Cu cât vor crește prețurile gazelor dacă Gazprom reduce livrările către OMV. Unele industrii europene nu vor supraviețui

Pe primul trimestru din acest an, media ESI a fost 102,5 puncte, față de 101,6 puncte în trimestrul patru din 2023, respectiv 100,8 puncte în T3 2023 și 100 de puncte în T2 2023. În primele două lui din trimestrul al doilea, media ESI este de 103,7 puncte.

BCR are o prognoză de creștere economică de 2,6% pentru acest an, în accelerare ușoară de la 2,1% în 2023, pe fondul creșterii consumului și a contribuției susținute și semnificative a investițiilor cu fonduri UE și proiectelor de infrastructură.

„Vedem niște riscuri ca datele să fie peste estimarea noastră, având în vedere evoluția datelor cu frecvență ridicată până acum, deși datele ESI din mai indică o imagine ușor diferită”, adaugă Sinca.

Pentru a doua lună după 2020, sondajul include pentru România și percepția  consumatorilor.

TABEL Ieftinire. Prețul benzinei a coborât la 7 lei/l CITEȘTE ȘI TABEL Ieftinire. Prețul benzinei a coborât la 7 lei/l

Încrederea consumatorilor s-a deteriorat față de aprilie cu 1,8 puncte. Aceștia au evaluări mai pesimiste cu privire la perspectivele economice și cred că situația financiară s-a înrăutățit , context în care se arată mai puțin dispuși pentru achiziții semnificative în perioada următoare.

Managerii din sectorul industrial au raportat o scădere a comenzilor, stocuri mai mari și evaluări mai pesimiste cu privire la producția viitoare, ceea ce a dus la o scădere cu 0,3 puncte a indicatorului de încredere.

În servicii, indicele a scăzut cu 2,5 puncte, pe fondul evoluărilor mai slabe atât față de activitatea din urmă, cât și a așteptărilor pentru perioada următoare.

În comerțul cu amănuntul, managerii au raportat cea mai mare deteriorare, cu o scădere de 5,6 puncte, ca urmare a scăderii vânzărilor, a creșterii stocurilor și a unor așteptări mai slabe pentru viitor.

Sectorul construcțiilor arată de asemenea o scădere a încrederii, cu un indice mai mic cu 1,6 puncte, pe fondul scăderii comenzilor și a deteriorării așteptărilor privind angajările.

FOTO România a primit, la Episcopia Bihor, un nou tren Coradia Stream, la câteva ore după ce i-a fost livrat primul. \ CITEȘTE ȘI FOTO România a primit, la Episcopia Bihor, un nou tren Coradia Stream, la câteva ore după ce i-a fost livrat primul. "Sunt moderne și arătoase, dar cam zgârcite cu spațiul la clasa a II-a!"

Indicatorul privind angajările s-a deteriorat de asemenea de la 109,6 puncte la 108,7 puncte.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
esi
incredere economie
crestere economica
crestere pib