Cel mai mare terminal de transbordare a cerealelor din Europa - inaugurat în România

Cel mai mare terminal de transbordare a cerealelor din Europa - inaugurat în România
Profit.ro
Profit.ro
scris 31 mai 2024

Cel mai mare terminal de transbordare a cerealelor din Europa a fost inaugurat în localitatea Dornești, în prezența autorităților române și ucrainene.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Noul terminal a fost realizat în parteneriat public-privat și a costat aproximativ 10 milioane de euro, finanțarea fiind asigurată de Grampet Group, cel mai mare grup de companii private feroviare cu acționariat românesc din Europa de Sud-Est.

Prețurile sucurilor de portocale au urcat la noi maxime record CITEȘTE ȘI Prețurile sucurilor de portocale au urcat la noi maxime record

Potrivit președintelui Grampet Group, Gruia Stoica, terminalul de la Dornești, aflat în imediata vecinătate a Ucrainei, permite transportul a trei milioane de cereale anual și "devine un punct strategic în fluidizarea traficului de mărfuri până în portul Constanța", scrie Agerpres.

"Datorită acestei capacități de transbordare și a tuturor celorlalte soluții tehnice și tehnologice de vârf oferite, terminalul din Dornești va deveni un punct strategic pentru fluidizarea traficului de cereale de la granița cu Ucraina la portul Constanța. Vreau să vă spun că facilitățile existente aici sunt similare cu cele ale marilor porturi maritime. Terminalul permite transbordarea a opt vagoane de cereale de tip ucrainean, care sunt cu ecartament larg și opt vagoane românești. Ca idee, toate celelalte terminale din Europa permit transbordarea a cel mult două vagoane simultan", a afirmat Gruia Stoica.

Președintele Consiliului Județean (CJ) Suceava, Gheorghe Flutur, susține că investiția de la Dornești descongestionează traficul rutier, sufocat de camioanele cu cereale.

"Așteptam această investiție și noi credem că avem încă foarte multe de făcut. E nevoie de fluidizarea traficului și în special a traficului de mărfuri. E o investiție de 10 milioane de euro, care înseamnă, din ce am înțeles eu, patru garnituri de tren care pot pleca spre Portul Constanța. E o scutire de tiruri pe șoselele din România, deși eu aștept cu nerăbdare să vină autostrada A7 până la Siret. Eu cred că acesta este un lucru concret de solidaritate cu Ucraina", a declarat Flutur.

La inaugurarea noului terminal de transbordare a cerealelor au participat secretarul general al Guvernului, Mircea Abrudean, consilierul onorific al premierului în domeniul relațiilor economice internaționale, Victor Ponta, ambasadorul Ucrainei în România, Ihor Prokopchuk, consulul general al României la Cernăuți, Irina Stănculescu, șeful Autorității Vamale Române, Marcel Simion Mutescu, dar și mai mulți secretari de stat.

viewscnt
Afla mai multe despre
cereale
dornești