Google a acceptat să plătească 185 de milioane de dolari autorităților din Marea Britanie, reprezentând taxe și dobânzi aferente perioadei 2005-2015, pentru soluționarea unei dispute referitoare la nivelul impozitelor achitate de companie, transmite Wall Street Journal (WSJ).
De asemenea, Google s-a angajat să plătească anumite taxe pentru veniturile obținute de la agențiile de publicitate din Marea Britanie, ceea ce va majora nivelul plăților efectuate de companie către statul britanic.
“Modalitatea de taxare a firmelor din domeniul tehnologiei a fost dezbătută mulți ani, iar sistemul internațional de impozitare se schimbă. Această înțelegere reflectă schimbarea“, a afirmat un purtător de cuvât al Google.
Autoritatea britanică din domeniul fiscal - HM Revenue and Customs (HMRC) - a declarat că acordul încheiat cu Google reprezintă un ”rezultat important”, adăugând că ”multinaționalele trebuie să plătească taxele datorate și că este inacceptabil să plătească mai puțin”.
Pe de altă parte, multe voci susțin că suma pe care compania americană o va plăti este prea mică.
"HMRC pare să fi acceptat o sumă relativ mică, raportat la profiturile înregistrate de Google în Marea Britanie. Unii analiști independenți au afirmat că suma ar trebui să fie de cel puțin zece ori mai mare", a declarat politicianul britanic John McDonnell, citat de BBC.
Google nu este singura companie din domeniul tehnologiei care se confruntă cu probleme legate de nivelul taxelor plătite.
Luna trecută, divizia din Italia a gigantului american Apple a acceptat să plătească 318 milioane de euro către statul italian, ca urmare a unor acuzații de evaziune fiscală. Autoritățile italiene au stabilit, în urma unei anchete, că Apple a evitat, în mod ilegal, plata unor taxe pentru profitul realizat în Italia în perioada 2008-2013.
Totodată, Comisia Europeană anchetează Apple, acuzând gigantul că folosește subsidiarele din Irlanda pentru a evita plata taxelor pentru veniturile obținute în afara Statelor Unite. În Irlanda, compania beneficiază de anumite facilități fiscale, care reduc semnificativ sumele datorate de companie. Investigațiile în acest caz au început încă de anul trecut, iar concluziile ar putea fi stabilite în martie. Apple a declarat că va contesta orice decizie nefavorabilă.