Franța și Uniunea Europeană s-au arătat pregătite să riposteze “puternic” dacă administrația Trump merge mai departe cu planul privind taxarea cu până la 100% a importurilor de șampanie, genți și alte produse franceze în valoare de 2,4 miliarde de dolari.
Biroul Reprezentantului pentru Comerț al SUA (USTR) a propus, luni, introducerea unor tarife vamale pentru importuri franțuzești de 2,4 miliarde de dolari pe an, ca răspuns la taxarea de către Franța a veniturilor realizate de giganții globali din domeniul Internetului, printre care companiile americane Facebook, Google și Amazon.
Mutarea este de natură să sporească tensiunile comerciale dintre SUA și Europa, scriu MarketWatch și Reuters. Noile tarife s-ar adăuga taxelor de până la 25% impuse recent de SUA pentru importuri europene în disputa privind subvențiile publice acordate Airbus.
CITEȘTE ȘI Bloomberg: Plata rachetelor Patriot, parte din motivul scăderii rezervei valutare. Intervențiile BNR pentru susținerea leului au costat sub un miliard de euro“Este pur și simplu inacceptabil. Nu este comportamentul pe care îl așteptam de la SUA față de unul dintre principalii aliați”, a declarat, marți, ministrul francez de finanțe, Bruno Le Maire.
Potrivit lui Le Maire, noua taxă franceză nu este îndreptată împotriva unei anumite țări, ci urmărește să asigure că furnizorii de servicii digitale plătesc impozite corecte în piețele unde își realizează veniturile.
Taxa de 3% se aplică companiilor cu operațiuni digitale care obțin venituri de peste 750 milioane de euro pe an la nivel global și de cel puțin 25 milioane de euro în Franța.
În cazul unor noi sancțiuni americane, Uniunea Europeană va fi gata să riposteze, a precizat ministrul francez.
La rândul său, Comisia Europeană a transmis că membrii UE vor acționa la unison dacă SUA decid să introducă noi tarife vamale.
Washingtonul contestă noua taxă franceză, pe care o consideră discriminatorie față de companiile americane. În replică, Le Maire a declarat că taxa vizează și companii europene și chineze, nu doar jucătorii americani din domeniu.
Franța este primul stat UE care a introdus o taxă națională pe veniturile companiilor din sectorul digital, după ce blocul comunitar a abandonat un proiect comun în acest sens, din cauza opoziției mai multor membri.
Austria, Italia, Spania și Marea Britanie analizează măsuri similare privind taxarea multinaționalelor din sectorul digital.