Austria merge mai departe cu planul privind taxarea giganților din Internet, după ce UE a abandonat ideea introducerii unui impozit comun

Austria merge mai departe cu planul privind taxarea giganților din Internet, după ce UE a abandonat ideea introducerii unui impozit comun
scris 15 mar 2019

Austria va continua demersurile privind taxarea unilaterală a companiilor din sectorul digital, a anunțat astăzi ministrul de Finanțe, Hartwig Loeger, la câteva zile după ce Uniunea Europeană a abandonat planurile legate de introducerea unei taxe comune asupra veniturilor realizate de giganții din Internet.

La finele anului trecut, cancelarul austriac Sebastian Kurz a anunțat că țara sa va introduce o taxă de 3% pe veniturile din publicitate obținute local de companii precum Google, Amazon, Facebook și Alibaba.

Urmărește-ne și pe Google News

 

''Obiectivul este clar: este vorba despre a taxa firmele care obțin venituri colosale online, pentru care nu plătesc practic niciun impozit, cum se întâmplă cu Facebook și Amazon'', a arătat Kurz la acel moment.

Gaming-ul devine unul din punctele centrale ale aplicației de Facebook CITEȘTE ȘI Gaming-ul devine unul din punctele centrale ale aplicației de Facebook

Implementarea taxei a fost amânată până după reuniunea miniștrilor de finanțe din UE din această lună, în caz că statele membre ar fi decis introducerea unui impozit comun asupra economiei digitale, potrivit Reuters.

Proiectul a fost însă abandonat la începutul acestei săptămâni, din cauza opoziției mai multor state membre.

Statele UE au decis, în schimb, să se concentreze pe luarea unei poziții comune cu privire la reforma globală pregătită de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) în domeniul taxării companiilor din sectorul digital.

Austria nu este singura țară europeană care analizează introducerea de taxe în sector. Săptămâna trecută, Franța a prezentat un proiect de lege ce va trece prin Parlament în lunile ce urmează și care prevede impozitarea cu 3% a companiilor din tehnologie care au venituri totale de peste 750 de milioane de euro și peste 25 de milioane euro venituri obținute în Franța.

Conform ministrului de Finanțe, Bruno Le Maire, în forma aceasta ar urma să fie impozitate aproximativ 30 de companii, majoritatea din Statele Unite, Europa și China, dar ar fi protejate startup-urile.

Planuri similare au fost propuse și în Italia, Marea Britanie și Spania.

viewscnt
Afla mai multe despre
austria
taxa venituri companii internet
impozit
taxare unilaterala
facebook
google
amazon
alibaba