Fondul Monetar Internațional a dat asigurări că Banca Populară a Chinei (BPC) a avut "puține intervenții" asupra cursului de schimb al yuanului în raport cu alte monede străine, în ultimii ani, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.
Într-un raport publicat sâmbătă, privind economia Chinei în ultimul an, instituția internațională a dat drept exemplu că, după devalorizarea renminbi (numele oficial al yuanului), înregistrată în perioada iunie-august 2018, moneda s-a menținut "în general stabilă" în raport cu principalele valute.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Raportul a fost publicat în aceeași săptămână în care moneda națională a Chinei a trecut pentru prima dată, începând din 2008, de pragul psihologic de 7 unități/dolar. O serie de analiști au considerat cu BPC a permis în mod deliberat această cădere, ca răspuns la anunțul președintelui american, Donald Trump, că va impune noi taxe vamale de 10 % pentru importuri de 300 miliarde dolari din China. Deși acoperă o perioadă până la 31 iulie 2019, concluziile raportului sunt că rata de schimb real efectiv respectă normele de bază.
Precizează, totuși, că China va trebui să fie mai transparentă atunci când explică mișcările yuanului și să permită o mai mare flexibilitate a cursului de schimb.