Fitch Ratings a menținut vineri seara ratingul României pentru datoriile pe termen lung în lei și în valută, la nivelul BBB-, cu perspectivă stabilă, a anunțat agenția de evaluare financiară într-un comunicat.
Ratingul pentru obligațiunile în lei și în valută, negarantate, ale României a fost menținut la nivelul BBB-, se arată într-un comunicat al agenției de evaluare financiară, scrie News.ro.
Plafonul de țară a fost confirmat la BBB+, iar ratingul pentru datoriile pe termen scurt în lei și în valută la F3.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„Ratingurile României sunt constrânse de incertitudinile care pornesc din relaxarea fiscală prociclică, pentru cum și de poziția de debitor extern net mai slabă decât media celor (cu rating – n.r.) BBB. Acestea sunt compensate de așteptările Fitch pentru o creștere economică robustă și stabilitate în sectorul bancar”, se mai arată în comunicat.
Potrivit estimărilor agenției, reducerile de taxe și creșterile de cheltuieli adoptate prin Codul Fiscal au dus la o creștere a deficitului fiscal guvernamental pentru 2016 la 2.9% din PIB, față de 0,8% din PIB în 2015.
Mai mult, presiunea asupra deficitului în 2017 ar urma să crească, astfel că estimarea Fitch este de un deficit de 3,1% din PIB pentru anul în curs.
Agenția de evaluare financiară notează că, deși bugetul pentru acest an nu a fost finalizat deocamdată, măsurile aprobate de noua coaliție de centru-stânga aflată la guvernare, împreună cu cele aprobate de Guvernul precedent, vor duce la o scădere totală a venitului cu aproape 1% din PIB în acest an.
Noul Guvern anticipează că, în pofida creșterii salariului minim, eliminarea plafonului pentru contribuții sociale și o creștere economică estimată la 5,2% vor permite ținerea sub control a impactului negativ asupra veniturilor al unor noi reduceri de taxe.
Agenția atrage, însă, atenția că, pentru a menține deficitul sub plafonul de 3% din PIB, vor fi necesare și alte măsuri. Mai mult, Fitch subliniază că există riscul ca, pentru îndeplinirea promisiunilor electorale, cheltuielile curente să fie mai mari și să fie compensate prin reducerea cheltuielilor de capital.
Deficitul fiscal tot mai mare al României exercită o presiune în creștere asupra datoriei guvernamentale, care în ultimii ani s-a deteriorat către nivelul mediu al statelor din categoria de rating BBB.
Fitch estimează că datoria guvernamentală a ajuns la 37,7% din PIB în 2016 și va crește la 39,6% din PIB în 2017.
Sustenabilitatea datoriei este susținută de faptul că riscurile legate de refinanțarea datoriei și de rata dobânzii sunt mici.
Cu o nouă serie de măsuri de stimulare fiscală, Fitch anticipează încă un an de creștere economică robustă. Mai exact, creșterea PIB este estimată la 4.8%, înainte de a încetini la 4% în 2018. De asemenea, creșterea va fi condusă de consumul gospodăriilor.
Între timp, contribuția exporturilor nete ar urma să rămână negativă.
Creșterea robustă și atenuarea efectelor negative ale reducerilor de taxe din 2016 vor împinge inflația din nou la un nivel pozitiv, în prima jumătate a anului 2017.
De altfel, creșterea economică va fi peste media țărilor cu rating BBB (2,9%) și una dintre cele mai rapide din UE.
Cu toate acestea, progresul făcut de România în privința creșterii PIB-ului pe cap de locuitor spre nivelul țărilor cu rating mai mare a fost lent. În plus, economia se confruntă în continuare cu provocări structurale privind îmbunătățirea dinamicii de pe piața muncii și a eficienței companiilor de stat.
În privința datoriei externe nete a țării noastre, Fitch estimează că aceasta își continuă scăderea treptată în intervalul 2016-2017.
Agenția de rating apreciază că sectorul bancar din România este stabil, în condițiile în care băncile sunt bine capitalizate (rata de adecvare a capitalului era de 18.8% în 2016), finanțate suficient din depozite locale, iar bilanțurile lor continuă să se îmbunătățească datorită ratei în scădere a creditelor neperformante.
Riscurile la adresa sectorului privind legislația s-au stabilizat, în urma unei decizii favorabile a Curții Constituționale privind darea în plată notează Fitch, atrăgând, însă atenția că o decizie privind legea conversiei creditelor nu este încă disponibilă.
Perspectiva stabilă a ratingului reflectă opinia Fitch că riscurile de creștere sau de scădere a acestuia sunt echilibrate.
Ratingul suveran ar putea fi retrogradat dacă va fi înregistrată o creștere semnificativă a deficitului bugetar sau o înrăutățire a dinamicii datoriei guvernamentale sau a celei externe.
O îmbunătățire credibilă a consolidării fiscale sau a finanțării externe, precum și creșterea economică sustenabilă pot duce la creșterea ratingului, potrivit Fitch.