Firme specializate, care vor avea statut de ”agenții de mediere între cererea și oferta de muncă zilieră”, se vor ocupa de recrutarea angajaților zilieri pentru angajatori. Noile agenții vor percepe comision doar firmelor angajatoare, dar durata de muncă a tuturor zilierilor recrutați astfel va fi dublată, de la 90 la 180 de zile.
Un proiect de lege, care urmează a fi aprobat de Guvern, prevede înființarea agențiilor de mediere între cererea și oferta de muncă zilieră, caree vor fi acreditate de către Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), prin agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene.
Conform proiectului, medierea între cererea și oferta de muncă zilieră este activitatea prin care se realizează punerea în legătură a beneficiarilor de lucrări cu zilieri, în vederea încheierii unor raporturi de muncă.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Agențiile de mediere vor putea fi atât societăți înființate pe teritoriul României, care au ca obiect de activitate ”Activități ale agențiilor de plasare a forței de muncă” – cod CAEN 7810, dar și firme înființate în state membre ale Uniunii Europene. Cele din urmă nu vor trebui acreditate în România dacă au fost autorizate în acest sens în țara de origine sau dacă intenționează să presteze transfrontalier astfel de servicii pe teritoriul României, cu caracter temporar sau ocazional, trebuind în acest caz doar să notifice autoritățile locale.
În prezent, legea nu permite niciunui zilier să poată presta activități pentru același beneficiar pe o perioadă mai lungă de 90 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic, cu excepția zilierilor din domeniul creșterii animalelor în sistem extensiv prin pășunatul sezonier al ovinelor, bovinelor, cabalinelor, precum și a celor lucrează sezonier în cadrul grădinilor botanice ale universităților acreditate. În cazul acestor excepții, perioada de muncă nu poate depăși 180 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic.
CITEȘTE ȘI Medicii vor fi scutiți de impozit pe venit începând cu prima zi a anului viitorProiectul pregătit de Guvern permite tuturor zilierilor care ocupă un loc de muncă prin intermediul unei agenții de mediere să poată lucra pentru același beneficiar pe o perioadă de maximum 180 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic.
Agențiile de mediere nu vor putea percepe, conform proiectului, nicio taxă persoanelor fizice pe care le recrutează ca zilieri, comisioanele urmând a fi suportate, prin urmare, de angajatori.