Ca urmare a interesului manifestat de către întreprinderi pentru accesarea Programului IMM Invest Plus și a faptului că plafonul de garanții prevăzut pentru acest program este deja utilizat într-o mare masură, Ministerul Finanțelor a pregătit un proiect de ordonanță de urgență pentru majorarea plafonului de garanții și a celui de granturi, astfel încât un număr mai mare de întreprinderi să poată beneficia de sprijin.
Modificări la programul IMM Invest Plus:
- majorarea plafonului total al garanțiilor care pot fi acordate în cadrul schemei de ajutor de stat pe perioada de valabilitate, respectiv până la data de 31 decembrie 2023, de la 20.250.000.000 până la 24.300.000.000 de lei, echivalentul în lei a aproximativ 4.925.230.000 de euro.
- majorarea bugetului schemei de ajutor de stat sub formă de grant de la 2.881.679.000 lei la maximum 3.457.890.000 de lei, echivalentul în lei a aproximativ 695.753.000 de euro.
- majorarea numărului de beneficiari care pot accesa schema de ajutor de stat de la 26.708 la un număr de maximum 31.208 de beneficiari.
- majorarea plafonului de garanții aprobat și implicit majorarea bugetului schemei de ajutor de stat cu până la 20%, nu necesită notificarea la Comisia Europeană.
Dispozițiile legale în vigoare în domeniul ajutorului de stat permit majorarea bugetului unei scheme de ajutor de stat cu până la 20%, fără a fi necesară notificarea la Comisia Europeană.
CITEȘTE ȘI DECIZIE Guvernul a extins LISTA alimentelor cu preț redus și a stabilit limită de adaos la unele alimente de import neprocesateÎn acest sens, pentru certificarea celor de mai sus, Ministerul Finanțelor a solicitat prin intermediul Consiliului Concurenței, opinia Comisiei Europene. În cadrul corespondenței purtate, forul european a emis următoarea opinie:
”Având în vedere clarificările oferite suplimentar de partea română, referitoare la faptul ca (i) obiectivul operațiunii în cauză este de a asigura sprijin financiar cât mai multor beneficiari, (ii) se înregistrează o creștere a numărului de solicitări care nu ar putea fi satisfăcute în condițiile bugetului inițial, respectiv că (iii) termenii și condițiile de acordare a garanțiilor rămân neschimbate, experții Comisiei Europeane au confirmat faptul că o astfel de măsură (majorarea bugetelor cu până la 20% din valorile inițiale) poate fi implementată fără parcurgerea procedurii de notificare la CE în vederea aprobării.”
Astfel, prin prezentul proiect se propune majorarea plafonului total al garanțiilor care pot fi acordate în cadrul schemei de ajutor de stat pe perioada de valabilitate, respectiv până la data de 31 decembrie 2023, până la 24.300.000.000 de lei, echivalentul în lei a aproximativ 4.925.230.000 de euro. Prin implementarea modificărilor propuse, se va asigura accesul la măsurile de ajutor acordate în cadrul schemei de ajutor de stat pentru un număr estimativ de 4.500 beneficiari suplimentari, astfel că se estimează acordarea de ajutor de stat unui număr de maximum 31.208 de beneficiari.
Stabilirea plafonului a avut în vedere estimările administratorilor schemei de ajutor de stat, propunându-se majorarea cu încadrarea în limita a 20%, astfel încât să nu fie necesară notificarea și aprobarea modificărilor schemei de ajutor de stat de către Comisia Europeană, având în vedere perioada scurtă rămasă până la finalul anului 2023.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV OTP cere acum pentru vânzarea băncii din România 360 milioane de euro. Oferta Băncii Transilvania, favorită în achiziție, spre 300 milioane euro. Negocierile ar mai putea dura încă 2-3 luniStabilirea bugetului pentru ajutorul de stat sub formă de grant a avut în vedere estimările administratorilor schemei de ajutor de stat.
Propunerea de suplimentare a plafonului total de garantare și a bugetului schemei de ajutor de stat asociate Programului IMM INVEST PLUS are în vedere faptul că ajutoarele de stat pot fi acordate până la data de 31 decembrie 2023, astfel că, prin aprobarea măsurilor propuse se va permite accesul la lichiditate pentru un număr mai mare de companii afectate direct sau indirect de efectele crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Propunerea este justificată prin prisma gradului ridicat de concentrare a solicitărilor de garantare și a ritmului susținut de consum al plafoanelor de garantare înregistrat într-o perioadă foarte scurtă de la debutul etapei 2023 a programului.
Suplimentarea plafonului total de garantare și a bugetului schemei de ajutor de stat este menită să preîntâmpine amplificarea efectelor crizei, întrucât sectorul companiilor nefinanciare s-ar putea confrunta cu o lipsă severă de lichiditate și ar beneficia de condiții de finanțare insuficiente sau nu ar putea beneficia de o finanțare adecvată pentru proiectele de investiții sau pentru capitalul de lucru necesar derulării activității curente.