Guvernul ia în calcul ca, începând cu anul viitor, să elaboreze bugetul pe programe la două ministere pilot, oamenii de afaceri din România reclamând de mai multe ori că asumarea de angajamente viitoare în lipsa unor bugete multianuale fac posibile derapaje ale cheltuielilor publice.
Guvernul a transmis partenerilor de dialog, prin intermediul Ministerului Finanțelor, că are în vedere să introducă acest principiu începând cu anul viitor, dar deocamdată doar la două ministere care urmează să fie alese.
"Oficialii guvernamentali au susținut că trecerea la un astfel de model bugetar este un proces complex, a cărui implementare este de durată. Guvernul a transmis însă că se are în vedere ca, începând cu 2018, să fie introdusă elaborarea bugetului pe programe la două ministere pilot'', au declarat pentru Profit.ro surse oficiale.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Oamenii de afaceri din România au transmis de mai multe ori Guvernului că proiectele de investiții trebuie implementate într-un context de bugetare multianuală care să ofere imaginea completă a angajării resurselor bugetare, dar și a veniturilor așteptate. Ei au arătat că, în caz contrar, există riscul asumării de angajamente care să nu producă efecte concrete în viitor, în lipsa realizării de venituri suficiente pentru a le acoperi.
În plus, o astfel de abordare va perpetua experiența profund ineficientă și costisitoare pentru România de a începe numeroase proiecte de investiții care au rămas, însă, nefinalizate, mai arătau aceștia.
Un buget de promovare multianuală a României ca destinație turistică, de la minimum 10 milioane de euro pe an, pentru a putea susține campanii de promovare multianuale pe piețele țintă, a fost cerut de către investitorii din domeniu și la instalarea actualului Guvern.