Banca Națională a României se așteaptă la o încetinire a economiei în perioada următoare, după reducerea ritmului de creștere economică în trimestrul 3 din 2016 și o accelerare în ultimul trimestru, potrivit minutei ultimei ședințe de politică monetară.
Cererea din consum și investițiile au dus la o creștere economică mai rapidă în T4 2016, potrivit BNR, după ce în T3 ritmul de creștere a scăzut față de T2 de la 6% la 4,4% (4,3% după revizuirea de azi a Statisticii) în termeni anuali.
Evoluția din ultimele trei luni ale anului trecut va fi urmată de “o oarecare încetinire”, potrivit conducerii BNR, ceea ce va duce la o expansiune mai lentă a gap-ului pozitiv al PIB și a presiunilor inflaționiste pe termen scurt.
BNR consideră că inflația va trece în teritoriu pozitiv în primul trimestru al anului, după ce a închis 2016 la -0,5% în termeni anuali, dar că prețurile vor crește mai puțin decât anticipa în toamna anului trecut, urmând să ajungă în intervalul de variație de plus/minus un punct procentual în jurul țintei de 2,5%.
CITEȘTE ȘI Doar 2% din firmele invitate la bursa locurilor de muncă pentru absolvenți și-au anunțat prezența în județul cu cel mai mare șomajO creștere economică mai mică ar fi o veste proastă și pentru guvern, în condițiile în care și prognoza pe termen mediu aferentă anului 2017 arată o creștere de 4,3%, în timp ce proiectul de buget prezentat de PSD în campanie se bazează pe o creștere reală de 5,5%.
În privința politicii bugetare, BNR reiterează în minută ce a susținut guvernatorul Mugur Isărescu în conferința de presă de vinerea trecută, anume că perspectivele rămân incerte până la cunoașterea execuției pe 2016 și, mai ales, a bugetului pe 2017.
BNR amintește de cerințele Pactului de Stabilitate și Creștere și angajamentele României în privința deficitului bugetar – limita de 3% din PIB -, dar și de declarațiile noului ministru de finanțe privind încadrarea în această țintă.
Inflația ar putea fi amplificată de stimularea consumului, în absența nerealizării investițiilor publice și a reformelor structurale, arată BNR.
Consumul este un vechi "inamic" al guvernatorului Isărescu, care declara la finele anului trecut că cererea internă s-a dus în importuri și am creat mai degrabă locuri de muncă în alte țări, cu referire la adâncirea deficitului balanței de bunuri.
CITEȘTE ȘI Subvenția pentru firmele care angajează tineri și șomeri urcă la 900 lei. Șomerii care își schimbă domiciliul pentru angajare primesc 12.500 lei de la statUnii dintre membrii consiliului de administrație – aceștia nu sunt nominalizați – arată că “deși creșterea economică din anii 2015 și 2016 a fost relativ înaltă și determinată preponderent de consum, aceasta nu a condus la o creștere îngrijorătoare a deficitului de cont curent”. În noiembrie, potrivit datelor publicate azi de BNR, deficitul conului curent s-a triplat față de anul trecut, însă a rămas la sub 2% din PIB.
“O explicație în acest sens s-a referit la faptul că în structură, creșterea cererii interne a fost acoperită parțial din producția internă”, se arată în minută.
Analiștii ING Bank se așteaptă ca deficitul contului curent să se plaseze la 2,2% din PIB la finele lui 2016 și să accelereze în 2017 la 2,6%, față de 1,2% în 2015.
CITEȘTE ȘI Firme de top printre marii păgubiți de insolvența Mareea. Turiștii rămași acasă cer între 400 și 1.500 euroBanca centrală arată preocupări și pentru ritmul de absorbție a fondurilor europene, care ar putea afecta, în noul exercițiu multianual, creșterea economică.
Totodată, BNR atinge, din nou, subiectul pieței muncii, unde vede o “accentuare a tensionării”, în condițiile reducerii șomajului și a creșterii salariilor într-un ritm de două cifre.
BNR a meținut dobânda cheie la 1,75% și a mențiunt neschimbate condițiile monetare, pe care le apreciază drept stimulative.