Consumul individual efectiv din România este cu 37 de puncte procentuale sub media Uniunii Europene, fiind între cele mai scăzute din UE, alături de Croația și Bulgaria, o situație similară fiind și în cazul PIB-ului pe cap de locuitor, potrivit datelor preliminare aferente anului 2016 publicate marți de Eurostat, biroul european de statistică.
Consumul individual efectiv măsoară bunăstarea populației, este exprimat în standardul puterii de cumpărare (PPS) și variază în statele membre între 53% și 132% din media UE, arată datele preliminare ale Eurostat, scrie News.ro.
În 10 state membre, consumul individual efectiv este peste media Uniunii Europene.
Cel mai ridicat nivel este în Luxemburg, cu 32 de puncte procentuale peste media UE, urmat de Germana și Austria, cu un plus de circa 20 de puncte Urmează Marea Britanie, Danemarca, Finlanda, Belgia, Franța, Olanda și Suedia, unde diferențele pozitive sunt de 10-15 puncte procentuale.
Consumul individual efectiv este cuprins între media UE și -25 de puncte procentuale în 12 state membre.
În Irlanda, Italia și Cipru, indicatorul este cu până la 10 puncte procentuale sub media UE, iar în Spania, Lituania, Portugalia, și Malta cu 10-20 de puncte mai mic.
Cehia, Grecia, Slovacia, Polonia și Slovenia au un consum individual efectiv cu 20-25 de puncte procentuale sub media UE.
În șase state, inclusiv în România, acest indicator este cu cel puțin 30 de puncte procentuale sub media europeană. Astfel, Estonia, Letonia, Ungaria și România au un consum individual efectiv cu 30-40 de puncte procentuale sub media UE, în Croația cu puțin peste 40 de puncte sub acest nivel, iar în Bulgaria cu 53 de puncte procentuale.
De asemenea, PIB-ul pe cap de locuitor din România reprezintă doar 59% din media de la nivelul Uniunii Europene, fiind pe ultimele locuri în UE, alături de Croația (59%) și Bulgaria (48%).