Economia zonei euro a crescut peste așteptări, în pofida contracției economice germane

Economia zonei euro a crescut peste așteptări, în pofida contracției economice germane
Profit.ro
Profit.ro
scris 31 iul 2024

Economia zonei euro a crescut peste așteptări în trimestrul al doilea al anului 2024, au arătat datele semnal ale biroului de statistică al Uniunii Europene.

Produsul intern brut al zonei a crescut cu 0,3% în cele trei luni până la sfârșitul lunii iunie, comparativ cu trimestrul precedent, arată datele.

Urmărește-ne și pe Google News
Starbucks - al doilea trimestru consecutiv de vânzări în scădere, clienții resping cafeaua scumpă CITEȘTE ȘI Starbucks - al doilea trimestru consecutiv de vânzări în scădere, clienții resping cafeaua scumpă
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Economiștii chestionați de Reuters se așteptau la o creștere de 0,2% trimestrial. PIB-ul din primul trimestru a fost confirmat la 0,3%, neschimbat față de citirea inițială, anunțată la începutul acestui an, scrie News.ro.

Zona euro a intrat într-o recesiune tehnică în a doua jumătate a anului 2023, deoarece PIB-ul s-a contractat atât în ​​trimestrul trei, cât și în cel de-al patrulea trimestru al anului, potrivit cifrelor revizuite publicate la începutul acestui an.

Bert Colijn, economist senior în zona euro la ING, a declarat într-o notă de marți că datele indică faptul că economia regiunii se redresează oarecum.

”După stagnarea pentru tot anul 2023, aceasta este o ușurare și arată că economia a început să se redreseze cu prudență”, a spus el, adăugând că economia se află acum într-o situație mai bună decât cu un an înainte.

”Întrebarea rămâne încotro se va îndrepta economia de aici, iar datele recente nu oferă prea multă încredere că economia zonei euro se accelerează în continuare”, a spus Colijn.

FOTO Inspectorii ANPC au intrat în cafenelele și restaurantele din aeroportul Otopeni CITEȘTE ȘI FOTO Inspectorii ANPC au intrat în cafenelele și restaurantele din aeroportul Otopeni

Datele publicate la începutul zilei au arătat că cea mai mare economie a zonei euro, Germania, s-a contractat în mod neașteptat, cu 0,1%, în al doilea trimestru – sub așteptările analiștilor intervievați de Reuters, care anticipaseră că PIB-ul țării va crește cu 0,1%.

Germania a fost una dintre cele patru țări al căror PIB a scăzut în cele trei luni până la sfârșitul lunii iunie, potrivit biroului de statistică al Uniunii Europene. Letonia, Suedia și Ungaria au fost celelalte trei țări care au înregistrat contracții.

Klaus Wohlrabe, șeful sondajelor la institutul german de cercetări ifo, a declarat într-o notă de miercuri că economia germană a fost ”blocată în criză” și că nici nu se așteaptă să se îmbunătățească mult în trimestrul al treilea.

Între timp, Irlanda a înregistrat cea mai mare creștere, cu 1,2% în al doilea trimestru, în timp ce a doua cea mai mare economie a zonei euro, Franța, a înregistrat o creștere a PIB-ului de 0,3% în aceeași perioadă, a anunțat marți biroul său de statistică.

Cifrele privind inflația din zona euro urmează să fie publicate miercuri.

Datele proaspete ale zonei euro publicate în această săptămână vin după ce Banca Centrală Europeană a lăsat neschimbate ratele dobânzilor la ședința sa de la începutul acestei luni, spunând că opțiunea pentru o reducere în septembrie este ”larg deschisă”.

viewscnt
Afla mai multe despre
economie
zona euro