GRAFICE Băncile au redus ușor ratele. Scăderea inflației face real pozitive dobânzile la depozite, după 7 ani. Când s-ar putea ieftini mai consistent creditele

GRAFICE Băncile au redus ușor ratele. Scăderea inflației face real pozitive dobânzile la depozite, după 7  ani. Când s-ar putea ieftini mai consistent creditele

Foto Wutthichai Luemuang | Dreamstime.com

Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 31 iul 2024

Băncile au continuat să reducă dobânzile la depozite și credite în luna premergătoare deciziei BNR de a scădea pentru prima oară rata cheie după 2021. Dobânzile la depozite sunt pentru a doua lună la rând în teritoriu pozitiv, ca urmare a scăderii inflației, însă acestea au loc să scadă acum mai rapid, conform datelor analizate de Profit.ro. Pentru credite, foarte mult loc pentru scăderea ratelor nu este până ce IRCC nu va fi actualizat la o valoare mai scăzută, în timp ce pentru firme ar putea veni rate mai bune după actualizarea ROBOR.

Banca Națională a României a redus, în 5 iulie, rata cheie la 6,75%, de la 7% pe an, prima scădere de după ianuarie 2021, decizie amplu anticipată de analiști. Atât ratele medii la tranzacțiile interbancare (pe baza cărora se calculează indicele de referință la creditele acordate populației - IRCC), cât și ROBOR până la 6 luni se aliniaseră practic la 6%, nivelul ratei la facilitate de depozit a BNR. Acest lucru a făcut ca scăderea dobânzilor să se poticnească în ultimele luni.

Urmărește-ne și pe Google News
ANUNȚ Noi probleme cu servicii Microsoft CITEȘTE ȘI ANUNȚ Noi probleme cu servicii Microsoft
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Dobânda medie la creditele în sold a scăzut cu 5 puncte de bază la 8,85%, fiind mai redusă cu doar circa 40 de puncte de bază față de iunie 2023. Maximumul a fost atins în ianuarie 2023, la 9,6%.

Dobânda la creditele noi în lei a scăzut în iunie cu 8 puncte de bază față de mai, la 8,04% și cu 1,35 puncte procentuale comparativ cu iunie 2023.

LISTA Tarifele practicate de executorii judecătorești vor crește și de 5 ori: Noile tarife minime și maxime pregătite CITEȘTE ȘI LISTA Tarifele practicate de executorii judecătorești vor crește și de 5 ori: Noile tarife minime și maxime pregătite

Dobânda medie la creditele noi în lei acordate populației s-a redus cu 15 puncte de bază, la 7,97% - e pentru prima oară în ultimii doi ani când scade sub 8%.

Dobânda medie efectivă la creditele de consum a crescut în iunie cu 6 puncte de bază, la 10,54%. În ultimul an băncile au scăzut însă DAE la creditele de nevoi personale cu circa 2,5 puncte procentuale.

Booking, amendă uriașă în Spania. Europa își intensifică controlul CITEȘTE ȘI Booking, amendă uriașă în Spania. Europa își intensifică controlul

Băncile au avut mai mult spațiu de manevră cu aceste împrumuturi, în condițiile în care aproape toate sunt cu rată fixă pe toată perioada de creditare. Cererea a fost de asemenea crescută, în condițiile unui consum în revenire semnificativă la începutul acestui an.

Dobânda medie la creditele noi pentru locuințe a scăzut în iunie cu 13 puncte de bază față de mai, la 7,93% pe an, la cel mai redus nivel de după finele lui 2023 și nu foarte departe de cel înregistrat în iunie anul trecut, de 7,97% pe an.

Grecii de la PPC, care au preluat afacerea Enel, pregătesc în România o nouă centrală eoliană CITEȘTE ȘI Grecii de la PPC, care au preluat afacerea Enel, pregătesc în România o nouă centrală eoliană

Toate creditele ipotecare noi în lei cu rată variabilă sunt legate de IRCC începând cu 2019. Din toamna lui 2022, media lunară a tranzacțiilor interbancare a fost în jurul a 6%. Având în vedere întârzierea cu care este actualizat IRCC – știm deja valoarea care se va aplica din octombrie până la finele lunii decembrie -, de abia din 202% dobânzile la creditele cu rată variabilă vor merge în jos.

Cu un excedent mare de lichiditate, dobânzile vor sta cel mai probabil în continuare foarte aproape de rata facilității de depozit, acum de 5,75%. Dacă BNR va mai scădea dobânda cheie și dacă o va face mai rapid, atunci în primul trimestru din 2025 dobânzile ar putea scădea cu mai mult de un sfert de punct procentual.

UniCredit și ING văd o scăderea de doar încă 0,25 puncte procentuale în acest an a ratei cheie, în timp ce BCR estimează că banca centrală va veni cu reduceri de încă 0,75 pp.

VIDEO O reclamă la Gemini, sistemul AI dezvoltat de Google, stârnește indignare CITEȘTE ȘI VIDEO O reclamă la Gemini, sistemul AI dezvoltat de Google, stârnește indignare

Dobânda plătită de firme pentru împrumuturile noi a crescut în iunie cu 2 puncte de bază față de luna precedentă, după trei luni consecutive de scădere, la 8,14% pe an, fiind în continuare aproape de minimul de după vara lui 2022.

Pentru firme, ca urmare a faptului că acestea au în principal credite cu rate variabile ajustat e în funcție de ROBOR pe scadențe mai scurte, reducerile de dobânzi ar putea veni mai repede.

Pe de altă parte, băncile au scumpit creditele noi în valută pentru firme la cel mai ridicat nivel din acest an: dobânda medie la euro a crescut cu 15 puncte de bază, la circa 6,6% pe an, în timp ce cea la dolari e mai mare cu aproape 30 de puncte de bază, la 8,4% pe an. Această evoluție ar trebui să reducă suplimentar atractivitatea finanțărilor în monedă străină - dinamica acestora era oricum în pierdere în ultima perioadă.

Reduceri la depozite, dar rate real pozitive după 7 ani de pauză

Cel mai rapid ar trebui să vină însă scăderile de dobânzi la depozite, în contextul excedentului mare de lichiditate.

Bucureștiul, invadat de țânțari cu West Nile. Boala nu are tratament și nici vaccin CITEȘTE ȘI Bucureștiul, invadat de țânțari cu West Nile. Boala nu are tratament și nici vaccin

Dobânda medie la depozitele în sold a scăzut cu 6 puncte de bază, la 5,61% pe an, cel mai redus nivel de după august 2022.

Pentru depozitele noi la termen în lei, băncile au redus în iunie dobânda medie cu 4 puncte procentuale, la 5,32% pe an, cel mai redus nivel de după mai 2022.

Google lansează primele funcții de partajare instantă a informațiilor între smartphone-urile cu Android CITEȘTE ȘI Google lansează primele funcții de partajare instantă a informațiilor între smartphone-urile cu Android

Cea mai mare a scădere a fost în cazul depozitelor atrase de la populație, unde dobânda a scăzut cu 17 puncte de bază față de mai, la 5,2% pe an.

O mișcare mai serioasă este de așteptat din iulie, în condițiile reducerii ratei cheie a BNR și mai ales a ratei facilității de depozit.

Problemă pentru hotelurile din Turcia: Turiștii turci pleacă în număr mare în Grecia CITEȘTE ȘI Problemă pentru hotelurile din Turcia: Turiștii turci pleacă în număr mare în Grecia

Având în vedere că rata anuală a inflației a scăzut în iunie la 4,9%, rata reală de dobândă la depozite, calculată ex post, a trecut în teritoriu pozitiv pentru a doua lună consecutiv, la 0,4% pe an. Rata reală a fost negativă între aprilie 2017 și aprilie 2024, în condițiile în care BNR s-a înscris în politica marilor bănci centrale de represiune financiară, prin pedepsirea economisirii bancare cu dobânzi sub inflație.

Dobânzile au fost și mai mult scăzute în timpul pandemiei COVID 19. Imediat după pandemie, inflația ajunsă la un nivel de două cifre a făcut ca până și ratele de dobândă la credite să fie real-negative pentru o vreme.

viewscnt
Afla mai multe despre
dobanda credite
dobanda depozite
credite companii
credite populatie
dobanda cheie
robor
ircc