Economia subterană din România a reprezentat anul trecut 22,4% din Produsul Intern Brut (PIB), 170,6 miliarde lei (38 miliarde euro), potrivit calculelor efectuate de News.ro, pe baza datelor provizorii transmise de Institutul Național de Statistică (INS).
În 2016, economia românească a crescut cu 4,8%, cel mai înalt ritm anual de după 2008, până la 761,5 miliarde lei (169,6 miliarde euro), potrivit datelor INS.
Din contribuția de 22,4% adusă la PIB de economia subterană a României anul trecut, cea mai mare parte (22,1%), a fost adusă de ”economia neobservată”, care cuprinde munca la negru, frauda la plata TVA și sectorul informal (întreprinzătorii individuali neînregistrați). Restul de 0,3% a fost reprezentat de activitățile ilegale – traficul cu droguri, prostituția și contrabanda cu alcool și tutun.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Procentul de anul trecut este mai mare față de cel înregistrat în primul trimestru al acestui an (22,1%) și față de cel din 2015 (21,9%). Datele din 2015 sunt semidefinitive, iar revizuirile nu presupun, de regulă, modificări mai mari de 0,2 puncte procentuale, a explicat, pentru News.ro, directorul general al Direcției Generale de Conturi Naționale și Sinteze Macroeconomice din cadrul INS, Adriana Ciuchea.
”Datele pentru 2015 sunt semidefinitive, cele pentru 2016 și primul trimestru al acestui an sunt provizorii. În general, revizuirile în plus sau în minus nu au fost mai mari de 0,2 puncte procentuale”, a declarat Ciuchea, pentru News.ro.
Economia subterană din România a reprezentat 22,1% din PIB în primul trimestru al acestui an, adică 35,3 miliarde lei (7,7 miliarde euro). Valoarea PIB din primul trimestru al acestui an a fost de 159,67 miliarde lei (circa 35,3 miliarde euro), pe serie brută, cu 5,7% mai mult decât în primul trimestru al anului trecut.
INS a început să includă oficial contribuția principalelor activități ilegale în economia românească din 2014, după introducerea unor reglementări europene în acest sens. Potrivit unor estimări ale Eurostat, cele mai importante contribuții în PIB ale contrabandei, prostituției și traficului sau comerțului cu droguri sunt în Finlanda, Suedia, Austria, Olanda și Marea Britanie, iar cele mai mici ponderi - în Ungaria, Polonia, România și țările baltice.