România a depășit Grecia după valoarea PIB în T1 și ar putea deveni în 2017 cea mai mare economie din Balcani

România a depășit Grecia după valoarea PIB în T1 și ar putea deveni în 2017 cea mai mare economie din Balcani
scris 7 iun 2017

România a depășit Grecia după valoarea ajustată a produsului intern brut (PIB) din primul trimestru al acestui an și are șanse mari să încheie 2017 cu o valoare a PIB mai mare decât cea a Greciei, devenind cea mai mare economie a Balcanilor, excluzând din calcule Turcia, după circa patru decenii de supremație elenă.

Seriile de date publicate miercuri de biroul european de statistică, Eurostat, și consultate de News.ro arată că, în primul trimestru al acestui an, valoarea PIB-ului României, ajustată în funcție de influențele sezoniere, a fost de 44,2 miliarde euro, în timp ce valoarea PIB-ului Greciei a fost de 43,96 miliarde euro, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Este pentru prima dată de când există serii statistice disponibile privind PIB-ul trimestrial când valoarea PIB-ului ajustat al României depășește valoarea PIB-ului Greciei.

De asemenea, valoarea PIB-ului ajustat al României din primul trimestru s-a apropiat de nivelul Cehiei, de 44,85 miliarde euro, și de cel al Portugaliei, de 47,37 miliarde euro.

În 2016, România a avut un PIB de 169,6 miliarde euro, sub nivelul din Cehia (174,4 miliarde euro), Grecia (175,9 miliarde euro) și Portugalia (184,9 miliarde euro), state care au între 10 și 11 milioane de locuitori, potrivit seriilor revizuite publicate de Eurostat.

Cele trei state sunt singurele pe care România le poate depăși, în următorii ani, după valoarea produsului intern brut, principalul indicator folosit pe plan mondial pentru a măsura dimensiunea unei economii.

INS confirmă că economia României a crescut cu 5,7% în primul trimestru. Sectorul IT, serviciile, comerțul și industria au susținut creșterea PIB, însă construcțiile și sistemul financiar au scăzut CITEȘTE ȘI INS confirmă că economia României a crescut cu 5,7% în primul trimestru. Sectorul IT, serviciile, comerțul și industria au susținut creșterea PIB, însă construcțiile și sistemul financiar au scăzut

După valoarea PIB neajustat, valoarea PIB-ului României a fost mai mare decât cea a PIB-ului Greciei în ultmul trimestru din 2016 (50,8 miliarde euro vs.44,2 miliarde euro), dar mai mică în primul trimestru din 2017 (35,3 miliarde euro vs. 40,3 miliarde euro), însă cifrele sunt mai puțin relevante din cauza volatilității sezoniere mult mai mari a economiei românești în comparație cu economiile mai mature.

Astfel, în 2016, la valoare neajustată, PIB-ul României din trimestrul IV a fost mai mare cu 56% față de valoarea PIB din trimestrul I, de 32,6 miliarde euro, în timp ce diferența a fost de doar 18% în cazul Greciei.

Potrivit economiștilor, România ar putea depăși Grecia în 2017 după valoarea PIB, iar în următorii ani ar putea trece și de economiile din Cehia și Portugalia, urcând de pe locul 17 pe locul 14 (sau 13, după ieșirea efectivă a Marii Britanii din UE) între economiile din Uniunea Europeană.

Grecia a depășit România după valoarea PIB în anii 1970, potrivit unor estimări, în condițiile în care serii fiabile privind valoarea PIB-ului României nu există decât începând din 1987.

Potrivit datelor Băncii Mondiale, în 1989, ultimul an de regim comunist, România avea un PIB de 42,1 miliarde dolari, nivel la jumătate față de cel al Greciei, care avea în același an un PIB de 79,2 miliarde dolari.

Diferența s-a temperat după căderea comunismului,dar a rămas semnificativă timp de două decenii. În 2008, vârf istoric pentru economia elenă, PIB-ul Greciei a fost de 242 miliarde euro, cu 70% mai mare față de PIB-ul României din același an, de 142,4 miliarde euro.

Ulterior, Grecia a intrat într-o lungă perioadă de recesiune, iar valoarea produsului intern brut al țării s-a redus cu 27% între 2008 și 2016, ca urmare a crizei datoriilor.

În aceeași perioadă, în ciuda crizei și recesiunii din 2009-2010, PIB-ul României a crescut cu 19%.

Pentru 2017, Comisia Națională de Prognoză (CNP) estimează că PIB-ul României va ajunge la 182,8 miliarde euro, iar pentru 2020 mizează pe un nivel al PIB de 229,4 miliarde euro.

Însă estimările se bazează pe ritmuri de creștere economică de peste 5% pe an în următorii ani, considerate nerealiste de economiștii independenți.

viewscnt
Afla mai multe despre
grecia
economie
romania
balcani