Economia Germaniei a crescut cu 1,7% în 2015, peste avansul de 1,6% consemnat în anul anterior, sprijinită de accelerarea consumului intern pe fondul scăderii somajului și expansiunii măsurilor de politică monetară, potrivit Bloomberg.
"Germania a avut o evoluție bună, peste potențialul de creștere, însă economia a beneficiat și de pe urma deprecierii euro, precum și de scăderea prețurilor din sectorul energetic și de dobânzile aflate la un minim record. Rămâne problema economiei globale, în special China, dar și alte piețe emergente", a spus Andreas Scheuerle, economist al băncii germane Dekabank.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Germania, cea mai puternică economie din zona euro, a fost în 2015 principalul beneficiar al măsurilor de relaxare fiscală introduse de Banca Centrală Europeană (BCE) pentru sprijinirea statelor din regiune. Mai mult, ieftinirea petrolului și scăderea somajului la minime record au alimentat cererea internă, care a devenit principalul motor de creștere economică.
Consumul privat a crescut cu 1,9%, comparativ cu un avans de 0,9% în 2014, a anunțat joi biroul german de statistică. Cheltuielile guvernamentale au urcat cu 2,8%, în timp ce bugetul general consolidat a înregistrat un surplus de 0,5% din PIB.
Banca centrală a Germaniei estimează un avans al produsului intern brut de 1,8% în 2016 și de 1,7% în 2017.