Majorarea dobânzii de politică monetară în SUA trebuie să fie realizată treptat, pentru a nu fi dăunătoare economiilor emergente, unde multe companii se împrumută în dolari, spune directorul general al Fondului Monetar Internațional (FMI), Christine Lagarde.
Lagarde atrage atenția că majorarea dobânzii în SUA și relaxarea politicii monetare în zona euro și Japonia favorizează continuarea aprecierii dolarului, ceea ar duce la creșterea costurilor pentru companiile din economiile emergente, care se împrumută adesea în moneda americană.
Astfel, directorul FMI consideră că înăsprirea politicii monetare de către Rezerva Federală (Fed) ar trebui să se bazeze pe "dovezi clare de existență a inflației" în SUA și să țină cont de evoluția salariilor.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"În prezent, principala problemă este ritmul normalizării politicii monetare. Suntem de acord că trebuie să fie unul gradual, așa cum a subliniat chiar Rezerva Federală, și bazat pe dovezi clare privind exista unor presiuni asupra salariilor și prețurilor", a adăugat Lagarde, citată de Reuters.
Fed a majorat luna trecută dobânda de referință cu 0,25 puncte procentuale, de la 0-0,25%, la 0,25-0,5%, exprimându-și încrederea în economia americană. Reprezentanții instituției au declarat că se așteaptă ca rata să crească gradual în următorii ani, până la nivelul țintit pe termen lung de 3,5%. Pentru finalul acestui an, Fed estimează un nivel al dobânzii cheie de 1,4%.