Prețurile de consum au scăzut cu 0,9% în decembrie 2015 față de anul anterior, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică, care marchează primul an de deflație de după căderea comunismului.
Alimentele s-au ieftinit în decembrie 2015 față de anul anterior cu 6,2%, într-un an de secetă, dar pe fondul scăderii TVA de la 24% la 9%. Mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 1,95%, iar serviciile cu 2,41%.
Față de noiembrie prețurile au crescut cu 0,1%, pe fondul scumpirii ușoare a alimentelor și serviciilor și a ieftinirii bunurilor nealimentare.
Prețurile de consum au scăzut cu 0,6% în perioada ianuarie-decembrie 2015, față de precedentele 12 luni.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Banca Națională a României prognoza o rată anuală a inflației de -0,7% la finele anului, astfel că datele publicate de Statistică indică o reducere ceva mai amplă a prețurilor. BNR estimează că va atinge ținta de inflație de 2,5% +/- un punct procentual abia în 2017, după ce scăderile de prețuri vor continua și în acest an, ca urmare a reducerii cotei generale de TVA cu 4 pp la 20%.
Cele mai mari ieftiniri și scumpiri
Anul trecut a fost unul rău pentru cartof, care s-a scumpit cu 20%, cu toată reducerea TVA. Per ansamblu, legumele și conservele de legume, cu o pondere de 3,5% în coșul de consum, s-au scumpit cu 7,6%, ceva mai mult decât gazele, care au o pondere similară.
Ca în fiecare an, țigările s-au scumpit cu 6,2%, apa, canalul și salubritatea cu 5,5%, iar electricitatea cu 5,2%. De altfel, prețurile reglementate au crescut pe toată linia în 2015.
Cel mai mult s-au ieftinit mălaiul, cu 12,7%, laptele de vacă, cu 11,7%, conservele de carne, cu 11,2%, unul și ouăle, cu câte 11% și toate produsele din carne, cu câte 10%. Prețul băuturii a rămas stabil. În timp ce vinul s-a scumpit ușor, berea s-a ieftinit cu doar 0,4%, în pofida reducerii TVA pentru sortimentele la draft.