Camelia Slivneanu, director executiv al Asociației Agenților de Muncă Temporară, a vorbit la Conferința "Provocările HR-ului în era "gig economy", organizată de News.ro, despre ce-și doresc tinerii de la un loc de muncă, fiind de părere că în acest moment contractul de muncă pe perioadă nedeterminată nu mai oferă nicio garanție.
"Un studiu spunea că în 2020 vom avea un coleg de birou cu inteligență artificială, așa stau lucrurile, evoluția fiind extrem de rapidă. Vom vorbi despre "gig economy", un domeniu extrem de controversat, de viitor. Lucrurile sunt foarte disputate, chiar și în Statele Unite de unde a pornit acest model, încă sunt dezbateri și vom vedea cum acționăm în acest sistem", a spus Irina Manolescu, managing partner Lee Hecht Harrison România.
Ea a spus că oamenii tind să aibă mai multe locuri de muncă, angajamente care pot fi în acest sistem de contractori individuali, iar companiile lucrează cu acest gen de contractori.
"Până nu demult, singurii care se ghidau după aceste angajamente erau muzicienii, ei lucrau în acest sistem. În momentul de față sunt mult mai mulți contractori individuali, așa se numesc, care lucrează pentru diverse companii. Foarte mulți dintre millennials aleg acest sistem de lucru. Ce ar trebui să facă această nouă economie și cum ar trebui să lucreze ea pentru a fi acceptată, recunoscută? Oamenii tind să aibă mai multe locuri de muncă, angajamente care pot fi în acest sistem de contractori individuali. De asemenea, companiile lucrează cu acest gen de contractori. Este un fenomen mondial", a afirmat Manolescu.
CITEȘTE ȘI E.ON vrea să încline balanța liberalizării gazelor și electricității lansând un nou furnizor de energie, 100% digitalGig economy, un sistem nou de lucru, face parte dintr-o schimbare a paradigmei.
"Un angajat independent, chiar cu aceeași pregătire, nu este la fel valorizat, atât personal cât și din punct de vedere al colegilor de lucru, la același nivel cu cei permanenți, aceasta fiind o problemă extrem de sensibilă pe care o adresez resurselor umane. În multe țări elementele cheie ale relației rețelei de protecție socială sunt legate de angajarea cu normă întreagă. Un contractor individual nu are aceeași susținere din partea companiei. De exemplu, la o companie de taximetrie se punea problema că toate costurile aferente cu concediile medicale, cu taxele pentru mașină, pentru asigurările pentru pasageri revin contractorului individual, nu companiei", a fost exemplul dat de Irina Manolescu.
Protecția socială este principala problemă în mediul economic, a spus, la rândul său, Camelia Slivneanu, director executiv la Asociația Română a Agențiilor de Muncă Temporară.
"Munca temporară permite să ai angajați pe acelașți proiect din multe zone ale lumii, nu mai discutăm de a avea aceeași cultură, de a avea acces la aceeași legislație. Trebuie să recunoaștem faptul că tinerii preferă să acceseze locurile de muncă pe platforme de talente, pe platforme unde au posiblitatea să-și dezvolte acele abilități pe care și le doresc din perspectiva evoluției profesionale și se gândesc la partea socială. Aici intervenim noi, cei din HR și să-i educăm să se îndrepte către acea zonă care să-i ajute să contribuie la sistemul de asigurare, ne ajută companiile de asigurări la aceasta, și apoi ne îndreptăm spre legiuitori", a explicat directorul.
Ea a afirmat că trebuie "să renunțăm la sistemul care ne leagă de anii de început ai boom-ului economic".
"La momentul acesta, contractul de muncă pe perioadă nedeterminată nu-ți mai oferă nicio garanție, nu-ți mai oferă acea percepție că ieși la pensie din acel loc. Din păcate, la noi în țară, această impunere legislativă ca toate celelalte drepturi, nu numai de asigurări sociale, sunt strâns legate de acest contract pe perioadă nederminată. Să-i ajutăm pe tineri să nu mai exagereze, îmi dau seama că mulți tineri vin de acasă cu ideea că munca pe perioadă nedeterminată le asigură acces la sănătate, pensie, împrumut, tot ce percepe un părinte că și-ar dori pentru copilul lui. Trebuie deci, să-i ajutăm pe tineri să înțeleagă că accesul la aceste drepturi le pot face și individual", a mai spus Camelia Slivneanu.