Companiile trebuie să se implice activ în formarea specialiștilor de care au nevoie, în condițiile în care sistemul de educație nu se poate schimba suficient de rapid pentru a se adapta la schimbările din prezent, iar deficitul de personal se accentuează tot mai mult, au avertizat specialiști în HR la conferința „PROVOCĂRILE HR-ULUI ÎN ERA “GIG ECONOMY”, organizată de agenția de presă News.ro.
În cadrul evenimentului, specialiști în resurse umane au fost invitați să discute despre principalele trenduri în HR în 2017, provocările pe care le aduce era “GIG ECONOMY” managerilor din domeniu și cum transformă tehnologia piața muncii și procesele tradiționale de HR.
Sistemul de educație poate fi schimbat și modernizat pentru a oferi elevilor și studenților informațiile cerute de piață, dar pentru asta este nevoie de o implicare activă din partea companiilor, consideră Country Manager-ul Google România, Elisabeta Moraru.
”Cred cu tărie ca de noi depinde să avem ceea ce ni se oferă. (...) Dacă ne implicăm, avem și specialiști. Dacă sistemul nu oferă ceea ce ai nevoie, poți aduce sistemul la tine acasă și-l poți învăța”, a afirmat Moraru.
CITEȘTE ȘI Cum argumentează Tudose că transferul contribuțiilor nu va afecta salariile: Mediul de afaceri mi-a spus că e o oportunitate de a-și plăti mai bine oamenii!Ea a atras atenția că firmele trebuie să se gândească din timp la cum va arăta piața în viitor și să ia măsuri pentru a avea în viitor specialiștii de care va avea nevoie, în condițiile în care sistemul educațional nu are flexibilitatea necesară pentru a se adapta rapid la schimbările din prezent.
Companiile trebuie să aibă o cultură de învățare bine pusă la punct pentru că nu pot aștepta de la sistemul de învățământ să formeze specialiștii de care au nevoie, consideră Country Manager-ul Answer.com, Raluca Radu.
”Este important ca firmele să aibă o cultură de învățare, să nu aștepte sa le vină specialiști pe tavă. Vor apărea zeci de alte discipline în viitor, nu putem aștepta până se mișcă sistemul de învățământ. (...) Este o aberație să așteptăm doar de la sistemul de învățământ”, a afirmat Raluca Radu.
Companiile pot lua decizia de a aștepta ca un viitor angajat să termine o facultate pentru a-l specializa apoi, sau pot interveni mai devreme în procesul de învățare, consideră Senior Expert în Talent Management – Consulting and Initiatives/HR Development, Deutsche Telekom, Nineta Ceauș.
”O companie poate aștepta sau poate interveni mai devreme în procesul de formare a specialiștilor, în funcție de costuri”, a declarat Ceauș.