Departamentul de Justiție al Statelor Unite pregătește o investigație împotriva Google, pentru a stabili dacă gigantul din sectorul tehnologiei a încălcat legislația în domeniul concurenței în afacerile sale online, au declarat două surse apropiate situației, transmite Reuters, citat de News.ro.
Oficiali ai diviziei antitrust a Departamentului de Justiție și ai Comisiei Federale pentru Comerț s-au întâlnit în ultimele săptămâni pentru a discuta cazul Google, au spus sursele.
Posibila investigație reprezintă cel mai recent atac al administrației președintelui Donald Tump împotriva unei companii de tehnologie, care a acuzat companiile de media socială și Google de reducerea la tăcere a conservatorilor, pe platformele online.
O sursă a spus că posibila investigație, despre care a scris prima oară publicația Wall Street Journal, se concentrează pe acuzațiile că Google a favorizat propriile sale afaceri în rezultatele căutărilor.
Un purtător de cuvânt al Departamentului de Justiție a spus că nu poate confirma sau nega că este luată în considerare o investigație. Reprezentanții Google au refuzat să comenteze.
În 2013, în urma unei investigații a Comisiei Federale pentru Comerț, Google a acceptat să pună capăt practicii de a elimina recenziile și alte date referitoare la propriile sale produse de pe site-urile companiilor concurente, și să permită advertiserilor să exporte date pentru evaluarea independentă a campaniilor.
Motorul de căutare, YouTube, evaluările, hărțile și alte afaceri, servicii oferite gratuit utilizatorilor dar finanțate prin publicitate, au transformat compania într-una dintre cele mai bogate din lume în numai două decenii.
În acest timp, Google ș-a făcut inamici atât în sectorul tehnologiei, din cauza poziției dominante pe piață, precum și la Washington, unde parlamentarii reclamă de la politicile părtinitoare la planurile în China.
Directorul general al TripAdvisor și co-fondatorul Stephen Kaufer a salutat informația că Google ar putea fi investigată de Departamentul de Justiție.
“TripAdvisor continuă să fie îngrijorată de practicile Google în Statele Unite și în restul lumii”, a spus Kaufer.
Candidatul democrat pentru alegerile prezidențiale Elizabeth Warren a cerut măsuri pentru divizarea Google, precum și a altor companii de tehnologie. Senatorul Kamala Harris, care candidează la rândul său din partea democraților la președinția americană, este de acord cu acest punct de vedere.
Google s-a confruntat cu o serie de investugații în străinătate. Comisia Europeană a impus companiei o amendă e 2,4 miliarde de euro (2,7 miliarde dolari), acum doi ani, pentru că și-a promovat în mod incorect propriul serviciu de comparare a produselor.
Între timp, Google a oferit companiilor concurente posibilitatea de a licita pentru spațiul de publicitate din partea de sus a paginii cu rezultatele căutărilor, oferindu-le posibilitatea să concureze în mod egal.