Creșterea salariilor și pensiilor, în detrimentul investițiilor, nu oferă perspectivele unei creșteri economice sănătoase pentru România. Deficitul bugetar riscă să depășească 3%, iar consecințele se vor vedea și în reacția investitorilor străini, arată Dan Bucșa, Lead Economist pentru Europa Centrală și de Est al UniCredit Bank.
“Ne așteptăm la deficit bugetar mai mare de 3% anul viitor. E important ca deficitul să rămână sub 3%. Datoria publică e mică, datoria externă e mică, problema este încrederea”, spune Bucșa. În opinia sa, un deficit de 3,2% va determina investitorii străini să vândă obligațiuni de stat emise de România.
Economistul-șef pentru regiune al UniCredit crede că o situație conjuncturală este cea care a permis României să se împrumute la costuri mici săptămâna aceasta de pe piețele internaționale de capital, la emisiunea de eurobonduri de 1 miliard de euro: “Pe piața de euro este un deficit de oferte, care ajută România și care va persista și în 2018. Fondurile trebuie să cumpere ceva, în condițiile în care alți emitenți își reduc emisiunile în valută sau sunt absenți complet din piață”.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI
Astfel, Cehia și Ungaria își reduc emisiunile în valută și cresc împrumuturile în monedă locală, pentru că e mai stabilă, nu există risc valutar. Rusia nu poate ieși cu emisiuni în euro din cauza sancțiunilor care o țin departe de piețele internaționale de capital. “Pur și simplu nu este suficientă ofertă în regiune, astfel încât emisiunile de eurobonduri ale României prind o conjunctură favorabilă. Problema este cea a emisiunilor locale de titluri”, spune Bucșa. La ultimele licitații de obligațiuni în lei pe piața internă, Ministerul Finanțelor nu a mai împrumutat aproape nimic, respingând toate ofertele băncilor din cauza prețului prea mare cerut de acestea.
În momentul de față, Europa Centrală și de Est este cea mai stabilă regiune emergentă, având ca principale motoare de creștere consumul privat și investițiile. “România este, însă, singura țară din regiune în care investițiile nu contribuie la creștere, în contrast cu vecinii. Iar contracția mare la investiții nu vine doar din partea statului, ci și a sectorului privat”, spune Bucșa. O creștere susținută de un avans al consumului de 8% nu poate fi una sustenabilă. Peste potențial cresc toate statele din regiune, însă România are cea mai mare deviație a cererii, comparată de Bucșa cu “o oală sub presiune”.
În previziunile UniCredit pentru 2018, România este și șingura țară în care este de așteptat ca investițiile să scadă și în continuare, concomitent cu o creștere a importurilor. “E greu să construiești o creștere pe termen lung fără investiții, doar din consum. O creștere de 4% a consumului ar fi normală pentru o țară ca România, 8% nu”, crede Bucșa.
CITEȘTE ȘI Tudose: Split TVA nu va mai fi obligatorie pentru toate firmele, ci doar pentru cele în faliment/insolvență ori cu peste două întârzieri la plata TVA“În România, creșterea salariilor și pensiilor se face în detrimentul investițiilor”, arată acesta și unul dintre puținii factori care mai temperează creșterea inflației este inflația redusă importată din UE, odată cu bunurile și serviciile aduse de acolo.
În regiune, doar două țări au probleme cu politica fiscală: Turcia și România. Pentru încasările reduse din TVA ale statului Român, Dan Bucșa a aflat o explicație de unde nu se aștepta: de la un secretar de stat din ministerul de finanțe al Poloniei, într-o vizită la Varșovia, în luna martie a acestui an. Pentru a nu depăși deficitul bugetar de 3% din PIB, Ministerul de Finanțe din Polonia tocmai luase măsuri după ce constatase că avea de rambursat TVA mult mai mare decât de obicei, situație pe care au pus-o pe seama exporturilor fictive și a schemelor carusel create pentru rambursări.
“Fără să știe că sunt roman, au arătat că și ei, și balticii au închis aceste scheme de fraudare și au anticipat că România va avea mari probleme anul acesta pentru că a rămas singura țară care nu le-a închis. Le-am spus că sunt roman și mi-au spus atunci că sunt și alte problem. Există traderi regionali care importă fără taxe pe scheme carusel și se opresc apoi într-o țară să-și recupereze TVA prin firme fantomă sau în insolvență. Polonezii s-au asigurat că astfel de firme nu se mai califică la rambursări. Au legat la Fisc de mult și casele de marcat. Polonezul ne spunea, deci, din martie că România nu-și va face planul la TVA anul acesta”, povestește Bucșa.