Comerțul și comunicațiile au susținut în cea mai mare parte avansul PIB din primul semestru, de 3,8%, potrivit datelor publicate de INS, care arată o încetinire semnificativă a ritmului de creștere economică în al doilea trimestru, la doar 0,1% față de primele trei luni ale anului.
În primele trei luni ale acestui an, PIB a crescut cu 1,4% față de trimestrul IV 2014.
PIB-ul României a crescut, în primul semestru al anului, cu 3,8% pe serie ajustată sezonier și cu 3,7% pe serie brută.
În al doilea trimestru din 2015, PIB a înregistrat o creștere cu 3,3% pe seria brută și cu 3,7% pe seria ajustată sezonier față de același trimestru din 2014, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică.
"Seria ajustată sezonier a produsului intern brut trimestrial a fost recalculată ca urmare a revizuirii estimărilor pentru trimestrul II 2015, nefiind, însă, înregistrate diferențe față de varianta publicată în comunicatul de presă nr. 204 din 14 august 2015", precizează INS.
Cele mai importante contribuții la creșterea PIB le-au avut comerțul cu ridicata și cu amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor, transport și depozitare, hoteluri și restaurante (+1,0%), cu o pondere de 17,7% la formarea PIB și unde volumul de activitate s‐a majorat cu 5,6%.
Sectorul informații și comunicații a contribuit pozitiv cu 0,9%, deși are o pondere mai redusă la formarea PIB (7,2%), însă a înregistrat o creștere semnificativă a volumului de activitate (13,8%).
Industria, cu o pondere de 22% la formarea PIB, a avut o contribuție pozitivă de 0,5%, volumul său de activitate majorându-se cu 2,2%.
Impozitele nete pe produs, cu o pondere de 13,6% la formarea PIB, au contribuit cu 0,5% la creșterea economică, majorându-și volumul de activitate cu 4,2%. Construcțiile au contribuit cu 0,2% la avansul PIB.
"Din punctul de vedere al utilizării PIB, creșterea s-a datorat, în principal: cheltuielii pentru consum final al gospodăriilor populației, al cărei volum s-a majorat cu 5,4% contribuind cu 3,5% la creșterea PIB; formării brute de capital fix, cu o contribuție de +1,5%, consecință a creșterii cu 8,1% a volumului său", arată INS.
Pe de altă parte, o contribuție negativă la creșterea PIB a avut-o exportul net (-1,5%), consecință a creșterii cu 6,3% a exporturilor de bunuri și servicii, corelată cu o creștere mai mare a volumului importurilor de bunuri și servicii, cu 9,6%.
"Este de remarcat, însă, soldul ușor pozitiv al balanței de plăți", se spune în comunicatul INS.
Pentru acest an, Comisia Națională de Prognoză (CNP) a revizuit în urcare la 3,3% prognoza privind avansul economiei românești. Potrivit FMI, economia României va crește cu 2,7%.
PIB a crescut, anul trecut, cu 2,8% față de 2013, peste nivelul prevăzut în buget, de 2,2% și peste estimările Comisiei Europene din toamna anului 2013, de 2,1%, potrivit raportului de execuție bugetară al Ministerului Finanțelor Publice.