Corespondență din Bruxelles: Tăierea în următorii ani a fondurilor UE pentru încălcări ale statului de drept, considerată o poveste. După 2020 ar putea fi condiționalități, dar legate de indicatori macroeconomici

Corespondență din Bruxelles: Tăierea în următorii ani a fondurilor UE pentru încălcări ale statului de drept, considerată o poveste. După 2020 ar putea fi condiționalități, dar legate de indicatori macroeconomici
scris 30 nov 2017

Europarlamentarul român Siegfried Mureșan spune că anvelopele naționale pentru acordarea de fonduri europene sunt ferme în bugetele pe 7 ani și nu pot fi amputate, chiar și în cazul unor derapaje de la statul de drept.

Uniunea Europeană nu îi poate tăia României accesul la fonduri europene pe unele segmente, angajamentele din Tratat și bugetul multianual fiind ferme. Afirmația a fost susținută de europarlamentarul român Siegfried  Mureșan la sediul Partidului Popular European, al cărui membru este, din Bruxelles. Faptul că până în anul 2020 pot fi impuse condiționalități României legate de accesarea fondurilor europene reprezintă „povești”, a afirmat Mureșan răspunzând la o întrebare din partea presei față de posibilitatea unor restrângeri la aceste fonduri în cazul unor încălcări față de regulile statului de drept.

Urmărește-ne și pe Google News

În cadrul UE sunt anvelope naționale ferme de 7 ani, în care țările membre pot accesa fonduri europene în funcție de contribuții, a explicat Mureșan. În prezent, contribuțiile României la bugetul Uniunii sunt de aproximativ 1,5 miliarde euro.

Deputații solicită intervenția Guvernului pentru a decide dacă plățile în split TVA se efectuează doar între firmele din sistem sau și cu terți. Mediul de afaceri și opoziția avertizează că autoritățile și firmele se vor aproviziona din țările vecine CITEȘTE ȘI Deputații solicită intervenția Guvernului pentru a decide dacă plățile în split TVA se efectuează doar între firmele din sistem sau și cu terți. Mediul de afaceri și opoziția avertizează că autoritățile și firmele se vor aproviziona din țările vecine

Abia în următorul exercițiu bugetar multianual care va începe în 2020 ar putea fi introduse unele condiționalități suplimentare în cazul în care ar fi puse sub semnul întrebării politicile tradiționale, spune Mureșan. Mai probabil acestea ar fi legate, însă, de îndeplinirea unor parametri macroeconomici precum deficitul bugetar sau competitivitatea. Sunt indicatori care este bine să fie îndepliniți de orice țarăși care ar avea menirea să nu oprească derapaje în cazul unor măsuri ale guvernanților populiști.

Desigur, a mai spus, europarlamentarul PPE, Uniunea Europeană înțelege că evoluția economiilo depinde de o bună funcționare a statului de drept, ceea ce presupune să nu fie instituții slabe, presuni asupra presei libere sau asupra justiției. Condițiinalitățile legate de respectarea unor elemente care țin de statul de drept sunt puțin, probabile, însă, având în vedere că pentru aceasta ar trebui modificat Tratatul Uniunii Europene, proces pentru care nu există consens în momentul de față.

viewscnt
Afla mai multe despre
ue
fonduri europene
siegfried muresan