Guvernul a interzis, prin proiect de lege, introducerea, din vara anului viitor, pe piața națională și comercializarea, din 2019, a pungilor de transport din plastic subțire cu mâner. Este vorba de pungile subțiri care nu pot fi reutilizate, autoritățile obligându-i astfel pe comercianți să pună pe piață pungi, chiar și de plastic, dar reutilizabile, în vederea reducerii deșeurilor de plastic și evitării unor sancțiuni din partea Comisiei Europene.
Proiectul trebuie avizat și de Parlament.
Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI
De altfel, România a primit, joi, un aviz motivat de la Bruxelles, prin care Comisia cere țării noastre să finalizeze transpunerea normelor UE privind pungile subțiri de transport din plastic.
În ianuarie, România a fost pusă în întârziere cu privire la depășirea termenului de transpunere al directivei, primul pas din procedura de infringement, care se poate solda cu sancțiuni financiare impuse de Curtea de Justiție.
Astfel, conform deciziei Guvernului și în lipsa unor modificări în Parlament, începând cu 1 iulie 2018 va fi interzisă introducerea pe piața națională a pungilor de transport din plastic subțire și foarte subțire cu mâner.
Începând cu 1 ianuarie 2019, comercializarea pungilor de transport din plastic subțire și foarte subțire cu mâner va fi interzisă.
Conform proiectului de lege, interdicția vizează pungile de transport din plastic cu grosimea peretelui mai mică de 50 de microni.
Pe lângă interzicerea pungilor de plastic subțiri, proiectul stabilește că operatorii economici care introduc pe piață ambalaje trebuie să respecte, la fabricarea de ambalaje, cerințele esențiale privind caracterul reutilizabil al ambalajelor.
CITEȘTE ȘI 100 de companii americane vin la București pentru a prospecta piața locală, în cea mai mare misiune comercială a SUA în Europa de Sud-EstMai mult, comercianții vor trebui să aplice, pentru orice tip de ambalaj pentru transport, sistemul depozit, prin care clienții au dreptul să returneze ambalajul în schimbul unei sume pentru acesta. Firmele vor fi obligate să informeze consumatorii asupra sistemului de colectare și returnare a valorii de depozit plătită pentru acestea.
Proiectul de lege prevede totodată că operatorii economici care introduc pe piața națională produse ambalate în ambalaje reutilizabile și operatorii economici care comercializează pungi de transport din plastic sunt obligați să organizeze un sistem pentru colectarea ambalajelor reutilizabile și a pungilor de transport din plastic de la utilizatori sau consumatorii finali.
CITEȘTE ȘI România și internetul: cel mai scazut procentaj de utilizatori constanți din UE, 39% din populație nu a intrat niciodată pe net, peste 70% dintre utilizatori sunt doar pe Facebook și alte rețele de socializareAutoritățile europene consideră că nivelul actual al consumului de pungi de transport din plastic creează cantități ridicate de deșeuri abandonate și implică utilizarea ineficientă a resurselor și se preconizează că, dacă nu se iau măsuri, consumul va crește.
Deșeurile provenite din pungile de transport din plastic abandonate conduc la poluarea mediului și agravează problema răspândită a deșeurilor abandonate din corpurile de apă, amenințând ecosistemele acvatice din întreaga lume. Măsurile care trebuie luate pentru a reduce consumul de pungi de transport din plastic ar trebui să ducă la o reducere durabilă a consumului de pungi de transport din plastic subțire, și nu la o creștere globală a generării de ambalaje.