Senatorii au aprobat două noi programe, cu o finanțare de la buget prevăzută la 660 milioane euro, pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol, respectiv pentru susținerea creșterii porcilor de reproducție.
Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI
Această prevedere a fost stabilită săptămâna trecută de senatori, după ce legea, care a fost susținută și de președintele PSD, Liviu Dragnea, dar a fost solicitată pentru reexaminare de președintele Klaus Iohannis tocmai pe motiv că era programată să se aplice înainte de a fi finalizate discuțiile cu oficialii europeni, așa cum cer normele UE.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În acest context, senatorii au adoptat două noi programe, inițiate de parlamentarii PSD, care instituie același tip de schemă de ajutor de stat. Proiectele de legi respective au fost depuse la jumătatea lunii septembrie și promovate în regim de urgență, deși aveau termen de dezbatere până la începutul anului viitor, după reluarea activității Parlamentului.
Noile scheme de ajutor de stat au fost susținute prin vot și de senatorii opoziției, care au remarcat însă că și noile scheme de ajutor de stat vor avea nevoie de aprobarea Bruxelles-ului.
Un prim program instituie o schemă de ajutor pentru susținerea crescătorilor de suine de reproducție, în perioada 2017-2020, cu fonduri de 360 milioane de euro din bugetul Ministerului Agriculturii, plafoanele anuale urmând a fi aprobate prin hotărâre de Guvern.
Un al doilea program aprobat de majoritatea parlamentară stabilește o schemă de ajutor de stat, în valoare de 300 milioane de euro, pe perioada 2018-2020, pentru susținerea fermierilor din sectorul avicol.
Pentru ambele programe, nivelul ajutorului de stat este cuprins între 40% și 90% din valoarea investiției, pentru care termenul de realizare este cuprins între 1- 6 luni, cu posibilitatea de prelungire încă 6 luni.
CITEȘTE ȘI Primărille vor primi undă verde de la Guvern să se împrumute pe 20 de ani din TrezorerieBeneficiarii vor trebui să își continue activitatea în domeniu cel puțin 10 ani de la finalizarea investiției.
Programele vor trebui adoptate și de Camera Deputaților și promulgate de președinte, iar toate detaliile acestora pot fi citite AICI și AICI.