Consumul individual al românilor, în creștere. România s-a apropiat de Letonia și Estonia în privința nivelului de trai, dar este tot spre coada clasamentului

Consumul individual al românilor, în creștere. România s-a apropiat de Letonia și Estonia în privința nivelului de trai, dar este tot spre coada clasamentului
scris 19 iun 2018

Consumul individual efectiv, indicator ce reflectă bunăstarea populației, a continuat să crească în România și a ajuns la 68% din media la nivelul Uniunii Europene, potrivit datelor publicate de Eurostat. Nivelul de trai al românilor rămâne însă printre cele mai scăzute din Europa.

Potrivit statisticilor preliminare pentru anul 2017, consumul individual efectiv (AIC) per capita în România, exprimat în puterea de cumpărare standard, a urcat la 68% din media UE, de la 63% din media UE în 2016. În 2015, indicatorul pentru România se situa la 59% din media UE.

Urmărește-ne și pe Google News

România rămâne însă la coada clasamentului în privința bunăstării populației, reușind să întreacă la acest capitol doar trei state, și anume Ungaria, Croația și Bulgaria, țară unde consumul individual efectiv se ridică la 55% din media UE.

Studiu DCA: Creanțele românilor plecați în străinătate au rată de recuperare cu 40% mai mică decât datoriile celor aflați în țară CITEȘTE ȘI Studiu DCA: Creanțele românilor plecați în străinătate au rată de recuperare cu 40% mai mică decât datoriile celor aflați în țară

Un consum individual efectiv apropiat de cel al românilor mai este observat în Letonia (70% din media UE) și Estonia (72% din media UE).

Pe primul loc în clasament se află Luxemburg, cu un consum individual efectiv la 130% din media UE, stat urmat de Germania (122% din media UE), Austria (118% din media UE) și Marea Britanie (114% din media UE).

România se află printre ultimele țări și în ceea ce privește produsul intern brut per capita raportat la puterea standard de cumpărare, cu un PIB per capita aflat la 63% din media UE, apropiat de cel al Croației (61% din media UE). Bulgaria ocupă ultima poziție și la acest capitol, cu un PIB per capita de 49% din media UE.

viewscnt
Afla mai multe despre
consum individual efectiv
eurostat
statistica