Consiliul Concurenței: Piața serviciilor de iluminat public, afectată de contractele de concesiune neuniforme

Consiliul Concurenței: Piața serviciilor de iluminat public, afectată de contractele de concesiune neuniforme
scris 23 oct 2015

Serviciul de iluminat public (SIP) este o piață care, la nivel național, este afectată de lipsa de uniformitate a contractelor de concesiune de la o localitate la alta și de o serie de factori de organizare locală (stabilirea regimului de proprietate asupra unor bunuri din sistemul de iluminat public de exemplu stâlpii), potrivit Consiliului Concurenței.

Consiliul Concurenței și Institutul pentru Politici Publice (IPP) au organizat o masă rotundă pentru a analiza problemele cu care se confruntă acest sector.

Urmărește-ne și pe Google News

În urma discuției, a reieșit faptul că piața serviciului de iluminat public din România înseamnă, în prezent, 92 de operatori licențiați (conform statisticii oficiale a Autorității de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice-ANRSC), din care puțini sunt operaționali, existând inclusiv situații de prestare a serviciului cu licență expirată.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Durata unui contract de concesiune (cea mai comună formă de gestionare a serviciului, existând, însă, în continuare și servicii în regie proprie) diferă radical numai la nivelul municipiilor mari din țară, de la 12 ani - la Iași, la 25 de ani - la Arad, iar calculul redevenței este și ea expresia unei lipse de uniformitate/a unei formule obiective și transparente de calcul a beneficiilor statului de pe urma operării serviciului. Valoarea unui contract de concesiune a serviciului de iluminat diferă și el, având valori între 2 și 60 milioane euro. În cadrul discuției, a fost invocată și necesitatea stabilirii unor repere de cost naționale, care să determine stabilirea unui preț corect al prestării acestui serviciu.

"Ne interesează o piață a serviciilor de utilități publice, inclusiv în domeniul iluminatului public, care respectă regulile de concurență și anume delegate prin proceduri de licitație. Contractele trebuie să fie pe o durată cât mai scurtă și la un preț accesibil, ci nu prohibitiv pentru populație", a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Reprezentanții industriei de profil au subliniat disponibilitatea limitată a conducătorilor unităților administrației locale de a susține, mai ales pe termen mediu și lung, lucrări de investiții de calitate în acest serviciu. În acest domeniu, al iluminatului public se preconizează folosirea contractelor de performanță energetică, cel mai probabi asimilate actualelor contracte de concesiune, ANRE fiind în plin proces de evaluare a implicațiilor acestei schimbări de cadru legal. 

Alături de Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, la dezbatere au participat Doru Ciocan, Președintele Autorității de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC), Eugen, Bujoareanu, director în cadrul Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), precum și liderii principalelor companii în domeniu.

Tot la discuții s-au făcut referiri la maniera superficială practicată inclusiv de firmele mari în stabilirea consumului real la nivelul diferitelor categorii de clienți.

Dezbaterea precede discuția asupra proiectului de act normativ privind regimul concesiunilor de lucrări și servicii lansat în dezbatere publică recent de către Guvern, pe care cele două instituții își propun să o organizeze în perioada imediat următoare. Legea este considerată importantă de către Consiliul Concurenței și IPP pentru creșterea calității serviciilor de utilități publice. 

viewscnt
Afla mai multe despre
concurenta
iuminat public
piata