Ministrul român de Externe, Lazăr Comănescu, i-a propus omologului său cubanez, Eduardo Rodríguez Parrilla, încheierea unui nou Acord de cooperare economică între România și Cuba. Cei doi oficiali s-au întâlnit în cadrul Adunării Generale a ONU.
"Cu ministrul relațiilor externe al Cubei, Eduardo Rodríguez Parrilla, s-a discutat în principal asupra perspectivei revigorării relației bilaterale, cele două părți exprimându-și dorința de a dinamiza atât dialogul politic, cât și pe cel sectorial. În context, demnitarul român a avansat propunerea de încheiere a unui nou Acord de cooperare economică între cele două țări", a comunicat astăzi Ministerul român de Externe.
La finele lunii iulie, Profit.ro a anunțat că Guvernul român vrea să refacă relațiile comerciale cu autoritățile din Cuba, în principal în construcții, turism, minerit, siderurgie, industria farmaceutică și cea agroalimentară, așteptându-se ca Havana să fie asaltată de multinaționale ca efect al noii politici a SUA față de acest stat și temându-se să nu rămână pe afară.
În luna martie, președintele american, Barack Obama, aflat spre finalul mandatului, a efectuat o vizită oficială la Havana, fiind primul șef de stat american care a vizitat Cuba după aproape 90 de ani.
Vizita a fost un semn al schimbării politicii Statelor Unite ale Americii față de Cuba, americanii menținând embargoul impus din 1962 în așteptarea rezolvării problemelor privind drepturile omului, dar dându-și acordul pentru anumite operațiuni, precum organizarea de croaziere între SUA și Cuba și lansarea serviciilor de transfer de bani în Cuba de către furnizorul global de servicii de plăți Western Union.
De asemenea, Starwood Hotels&Resorts Worldwide a devenit prima companie americană care a încheiat un acord în domeniul hotelier cu Cuba după revoluția din 1959, anunțând o investiție de mai multe milioane de dolari pentru renovarea și operarea a trei hoteluri în Havana.
Pe acest fond al îmbunătățirii relațiilor diplomatice între Washington și Havana, Guvernul român și-a amintit că a întrerupt relațiile comerciale cu autoritățile cubaneze în 2006, prin denunțarea Acordului comercial odată cu pregătirea aderării la UE, și încearcă acum să recupereze ce mai poate, pregătind draftul unui nou Acord de colaborare economică.
Acestea sunt argumentele cu care Guvernul de la București a redactat textul unui nou Acord economic cu administrația din Cuba, cu o valabilitate de 5 ani și cu posibilitatea de reînnoire pe alte perioade de câte 5 ani, urmând să înceapă negocieri cu oficialii de la Havana pentru a-i convinge să semneze documentul.