ULTIMA ORĂ Inflația a încetinit considerabil în ianuarie, pe fondul ieftinirii electricității

ULTIMA ORĂ Inflația a încetinit considerabil în ianuarie, pe fondul ieftinirii electricității
scris 14 feb 2023

Rata anuală a inflației a coborât de la 16,4% în decembrie la 15,1% în ianuarie, cel mai scăzut ritm de după toamnă, dinamică sub cea anticipată de analiști. Curentul electric s-a ieftinit cu aproape 16% față de finele anului trecut.

Inflația în încetinire vine pe fondul ieftinirii energiei electrice cu 15,8% față de decembrie, singura marfă care a înregistrat o scădere semnificativă de preț, probabil ca urmare a efectelor schemei de plafonare și compensare. Față de ianuarie 2022, însă, curentul este în continuare mai scump cu peste 21%.

Urmărește-ne și pe Google News
GRAFICE România a redevenit importator net de gaze în raport cu Ungaria, deși extragerile din depozite se apropie de maximele istorice CITEȘTE ȘI GRAFICE România a redevenit importator net de gaze în raport cu Ungaria, deși extragerile din depozite se apropie de maximele istorice
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Alimentele s-au scumpit luna trecută cu 1,5% față de decembrie, în timp ce mărfurile nealimentare s-au ieftinit cu 1%. Serviciile s-au scumpit cu 1,8%. În ansamblu, prețurile de consum au crescut cu 0,3% față de decembrie.

În dinamică anuală, prețurile alimentelor au crescut cu 22,5%, cele ale bunurilor nealimentare cu 11,9%, în timp ce serviciile s-au scumpit cu 10,3%.

Erste anticipa o încetinire a inflației la 16%, în timp ce prognoza ING Bank era pentru o încetinire la 15,4% a dinamicii.

Luna trecută s-au scumpit cel mai mult biletele de avion (+14,6%), serviciile poștale (+7,5%), apa și canalizarea (+6,9%), fructele proaspete (+4,9%), legumele și conservele din legume (+3%) și băuturile alcoolice (+3,2%). Pe lângă curentul electric, deja menționat, s-au ieftinit doar citricele (-0,6%) și uleiul (-0,8%).

De menționat că prețurile carburanților au crescut cu doar 0,8% în ianuarie, în pofida eliminării de la începutul anului a subvenției de 0,5 lei/litru.

În dinamică anuală, cel mai mult s-au scumpit anul trecut zahărul (+63,3%), untul (+47%), vrânza și laptele (cu câte 34,5% și 33%), uleiul (+34,4%), cartofii (+34%). Carburanții s-au scumpit anul trecut cu 9,4%, energia electrică cu 21,2%, cea termică cu 16,1%, și gazele cu 27,8%.

Creșterile mari de prețuri pentru unele categorii de produse din iarna anului trecut încep să iasă din calculul dinamicii anuale a inflației, astfel că rata va scădea ca efect statistic, de bază, în lunile următoare.

Banca Națională a României se așteaptă ca inflația să scadă la un nivel de o singură cifră în trimestrul al treilea al anului curent. Noua prognoză urmează să fie publicată miercuri, 15 februarie.

viewscnt
Afla mai multe despre
inflatie
bnr
prognoza inflatie
scadere inflatie