Conducerea Băncii Comerciale Feroviara susține că instituția de credit nu este de vânzare, după ce mai multe surse din piață au declarat pentru Profit.ro că acționarul majoritar ar fi dispus să cedeze banca și ar fi chiar în căutarea unor cumpărători.
"Banca Comercială Feroviara nu este de vânzare, acționarii băncii neavând nicio intenție în vânzarea acestei instituții de credit", se arată într-o poziție transmisă Profit.ro de agenția United Media și semnată "Conducerea Băncii Comerciale Feroviara".
Banca a fost înființată de omul de afaceri Valer Blidar, care controlează direct și prin firmele pe care le deține 100% din capitalul social al instituției de credit.
Directorul Direcției Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză, a declarat săptămâna trecută, că acționarii a trei-patru bănci din România ar fi dispuși să vândă dacă vor primi o ofertă bună de preluare, în timp ce două bănci au anunțat că vor să cumpere instituții de credit de pe piața locală.
Potrivit surselor Profit.ro, una dintre băncile care dorește să facă achiziții este Garanti Bank, filiala celei de-a doua bănci ca mărime din Turcia. Garanti Bank Turcia are ca principal acționar din vara acestui an pe Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA), a doua mare bancă din Spania.
Cinteză a refuzat să vorbească despre numele concrete ale băncilor.
Pe de altă parte, sursele Profit.ro au indicat că la vânzare ar fi în prezent, pe lângă Banca Carpatica și Piraeus Bank, și cele două bănci private cu capital românesc, Banca Feroviară și Banca Română de Credite și Investiții.
Întrebat în mod direct despre acestea din urmă, Cinteză a comentat doar că este dificil pentru instituții mici să mai facă față azi unei competiții în care sunt prezenți actori mari, precum BCR, BRD, Raiffeisen Bank sau Banca Transilvania.
"E foarte greu de intrat într-o piață și să câștigi piață când ai asemenea coloși pe lângă tine", a adăugat Cinteză.
Este neclar dacă șeful Supravegherii din BNR a avut în vedere Piraeus și Carpatica atunci când a vorbit despre cele 3-4 bănci care ar putea fi cumpărate. Dacă aceste tranzacții se vor finaliza cu preluări din interiorul sistemului bancar, atunci în România vor rămâne 33-35 de bănci, comparativ cu 39 de bănci în prezent.
Cinteză a mai adăugat în trecere că pentru preluarea de bănci locale și-au manifestat intenția și fonduri de investiții, altele decât J.C. Flowers. Anterior, Cinteză a anunțat că deal-ul pentru vânzarea Băncii Comerciale Carpatica și a Piraeus Bank va fi încheiat, cel mai probabil, în această săptămână.