Romgaz și producătorul de energie termică Electrocentrale București (ELCEN) au semnat, pe 15 noiembrie, un nou contract de furnizare de gaze naturale, valabil până pe 15 decembrie, în valoare totală de 141,6 milioane lei.
Contractul prevede că plățile trebuie făcute în avans înainte de fiecare livrare și că facturile de regularizare sunt scadente în 37 de zile de la data emiterii lor. Penalitățile de întârziere la plată sunt fixate la 0,05% pe zi.
Decizia CA al Romgaz a fost luată "ca urmare a primirii din partea Electrocentrale București SA, în dorința continuării relațiilor contractuale, a unei propuneri de program de stingere a datoriei restante înregistrate față de Romgaz", potrivit producătorului de gaze.
Datoriile restante ale ELCEN față de Romgaz pentru gaze naturale livrate și neplătite se cifrează la circa 300 milioane lei.
Pe de altă parte, AGA de la ELCEN, companie controlată de Ministerul Energiei cu 97,5% din capital, restul acțiunilor fiind deținute chiar de Romgaz, va lua în discuție aprobarea constituirii de garanții sub formă de ipotecă de rang I asupra activelor companiei în vederea încheierii unei convenții de eșalonare a datoriilor ELCEN față de Romgaz doar pe 14 decembrie, respectiv cu o zi înainte de expirarea ultimatumului producătorului de gaze.
ELCEN este furnizorul de agent termic al RADET, iar întreruperea furnizării de gaze de către Romgaz antrenează oprirea livrării de energie termică din partea ELCEN către RADET. De altfel, ELCEN a acumulat datorii mari față de Romgaz în bună măsură din cauza restanțelor RADET către producătorul de energie termică. La rândul său, RADET dă vina pe primăria Capitalei, acuzând datoriile municipalității față de Regie, în special prin neachitarea subvențiilor la prețul gigacaloriei pentru populație.
Profitul Romgaz a scăzut cu 12,4% în primele 9 luni din 2015, la 975,3 milioane lei, iar cifra de afaceri a companiei s-a redus cu 10,8%, la 2,93 miliarde lei, una din cauzele principale fiind limitarea consumului de gaze al CET-urilor, din lipsă de bani. În trimestrul III 2015, societatea a înregistrat o pierdere de 213,53 milioane lei, în primcipal pentru că a constituit ajustări de depreciere aferente creanțelor față de ELCEN (136 milioane lei) și Electrocentrale Galați (49 milioane lei).
Cu toate acestea, pe 18 noiembrie, Romgaz a semnat două noi contracte de furnizare gaze cu Electrocentrale Galați, valabile până pe 30 noiembrie. Unul dintre ele prevede livrarea de gaze pentru producția de electricitate a companiei gălățene, în calitate de client noncasnic, și este în valoare de 2,45 milioane lei, iar celălalt este destinat producției de energie termică a Electrocentrale Galați, având valoarea de 1,45 milioane lei.
Electrocentrale Galați este în insolvență din iunie anul trecut și face parte din societatea Electrocentrale Grup, deținută integral de stat, prin același Minister al Energiei.
Problema livrărilor de gaze naturale către CET-uri, multe dintre ele aflate în situații financiare extrem de dificile, a fost ridicată și de către Fondul Proprietatea, acționar minoritar al Romgaz, cu 10% din acțiuni.
"În cadrul mai multor discuții cu managementul executiv (al Romgaz - n.r.), am subliniat riscurile furnizării de gaze către companiile de termoficare județene, care întâmpină dificultăți financiare și care sunt aprovizionate la costuri locale", se arată într-un raport al administratorului FP, Franklin Templeton, pregătit pentru acționari în vederea AGA desfășurată pe 29 octombrie.
În septembrie, Romgaz a semnat 4 contracte de livrare de gaze cu cei mai mari distribuitori de pe această piață, respectiv 2 cu GDF Suez și 2 cu E.ON Energie, cu o valoare cumulată totală de 2,25 miliarde lei.