Comitetul de cooperare economică ungaro-rus s-a reunit la Budapesta. Ministrul de Externe Péter Szijjártó: Întreaga Europă face afaceri cu rușii, dar sunt mulți care neagă acest lucru

Comitetul de cooperare economică ungaro-rus s-a reunit la Budapesta. Ministrul de Externe Péter Szijjártó: Întreaga Europă face afaceri cu rușii, dar sunt mulți care neagă acest lucru
scris 21 sep 2024

Dezvoltarea cooperării economice între Ungaria și Rusia în domenii care nu sunt afectate de sancțiuni internaționale este în interesul economiei naționale, al securității naționale și al strategiei naționale, a declarat vineri, la Budapesta, în urma reuniunii comitetului de cooperare economică ungaro-rus, ministrul ungar al afacerilor externe și comerțului exterior, Péter Szijjártó, subliniind că așa face toată lumea, numai că majoritatea fac afaceri cu rușii însă neagă acest lucru, relatează MTI.

Potrivit unui comunicat emis de Ministerul Afacerilor Externe și Comerțului Exterior, în urma reuniunii comitetului de cooperare economică ungaro-rus, șeful diplomației ungare a declarat: ”În prezent trăim vremuri extrem de dificile în Europa, criza migrației, începută din 2015, și războiul din Ucraina care a izbucnit în 2022 reprezintă provocări serioase pentru continent, la care nu au fost găsite răspunsuri corecte”, scrie News.ro.

El a subliniat că, în lipsa performanței economice, mai mult crește incertitudinea, iar vechiul model fondat pe o combinație între tehnologiile occidentale și sursele de energie estice s-a prăbușit.

Urmărește-ne și pe Google News

În opinia sa, sancțiunile împotriva Rusiei nu funcționează, mai mult, un număr semnificativ de companii și țări europene continuă să-și mențină cooperarea economică, chiar dacă o fac pe ocolite.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

„Nici noi nu suntem de acord cu sancțiunile, dar, deoarece acestea sunt cuprinse în legislația europeană, le respectăm, desigur”, a spus el, adăugând că guvernul își exercită de obicei dreptul de veto atunci când o anumită propunere a UE ar dăuna grav intereselor naționale.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene: România se află printre puținele țări al căror deficit este realizat pe investiții CITEȘTE ȘI Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene: România se află printre puținele țări al căror deficit este realizat pe investiții

„Întreaga Europă face afaceri cu rușii, dar sunt mulți care neagă acest lucru, noi nu avem nevoie de asta”, a continuat el.

În cadrul conferinței de presă comune cu ministrul rus al sănătății, Mihail Murasko, Péter Szijjártó a abordat și chestiuni legate de energie. El a salutat asigurarea dată de interlocutorul său că Moscova este ferm hotărâtă să respecte acordurile care garantează aprovizionarea cu gaz și petrol a Ungariei.

El a relatat că anul acesta au fost livrate deja 5,3 miliarde de metri cubi de gaze naturale prin gazoductul Turkish Stream, ceea ce este aproape egal cu volumul întreg din anul an trecut.

”Guvernul intenționează să consolideze și mai mult importanța acestei rute de transport, deoarece ei i se datorează și faptul că Ungaria nu va fi afectată de pierderea tranzitului prin Ucraina”, a subliniat Péter Szijjártó.

Investitorul care a descoperit UiPath caută antreprenori români: „Sunt dornic să susțin acei fondatori ciudați, subestimați, dar foarte motivați” CITEȘTE ȘI Investitorul care a descoperit UiPath caută antreprenori români: „Sunt dornic să susțin acei fondatori ciudați, subestimați, dar foarte motivați”

Ministrul a anunțat că s-a ajuns la un acord privind extinderea în viitor a cooperării între companiile MVM și Gazprom, pentru ca firma ungară să poată juca un rol mai important în comerțul cu gaze din regiune.

De asemenea, el a menționat că 3,2 milioane de tone de petrol au ajuns prin conducta Prieteniei în acest an și că flexibilitatea companiilor ungare și rusești a permis menținerea securității aprovizionării în ciuda măsurilor recente care au amenințat-o și a faptului că UE „nu s-a sinchisit” de ceea ce se întâmplă.

În ceea ce privește extinderea centralei nucleare de la Paks, ministrul a declarat că procesul a atins o nouă etapă, cu peste o mie de lucrători pe șantier, inclusiv angajați ai subcontractanților americani, germani și francezi, iar prima betonare ar putea fi efectuată în acest an.

Ministrul a relatat despre succesele corporative majore realizate în sectorul agricol, după ce o companie ungară se află acum printre primii cinci producători de furaje din Rusia, astfel 10 % din piața locală a furajelor este asigurată din surse ungare.

Dacia Sandero reușește să-și păstreze locul 1 în Europa, deși Tesla Model Y a revenit spectaculos în vânzări CITEȘTE ȘI Dacia Sandero reușește să-și păstreze locul 1 în Europa, deși Tesla Model Y a revenit spectaculos în vânzări

El a evidențiat rolul strategic pe care îl joacă compania Richter în furnizarea de produse farmaceutice în Rusia, deservind peste 10 milioane de pacienți în această țară, ceea ce a generat venituri de 117 de miliarde de forinți (peste 296 de milioane de euro).

Ministrul a adăugat că s-a ajuns la un acord și în privința dezvoltării cooperării în oncologie și radioterapie și au început discuțiile privind producția de vaccinuri vectoriale în Ungaria.

În final, ministrul a precizat că a fost semnat și un acord privind cooperarea în domeniul învățământului superior, astfel va putea avea loc anul viitor prima conferință ungaro-rusă a rectorilor, se va înființa o federație universitară ungaro-rusă, iar în universitățile ungare vor studia în continuare 200 de studenți ruși bursieri, în fiecare an.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
ungaria
cooperare