Comisia Națională de Strategie și Prognoză a modificat în scădere prognoza de creștere economică pentru acest an

Comisia Națională de Strategie și Prognoză a modificat în scădere prognoza de creștere economică pentru acest an
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 16:27

Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP) a modificat în scădere la 2,8%, de la 3,4% anterior, proiecția de creștere economică pentru anul acesta, Produsul Intern Brut urmând să se cifreze la aproape 1.769 miliarde de lei.

Potrivit Proiecției Principalilor Indicatori Macroeconomici, publicată de CNSP, pentru 2025 este estimat un avans al PIB de 3,5% iar pentru 2026 de 3,7%, urmând ca, din 2027 tendința să fie de scădere la 3,3%, respectiv 2,9% în 2028, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Industria auto cere UE măsuri urgente, pentru a opri scăderea de vânzări a mașinilor electrice. Sunt puse în pericol investiții, locuri de muncă și producția de mașini în sine CITEȘTE ȘI Industria auto cere UE măsuri urgente, pentru a opri scăderea de vânzări a mașinilor electrice. Sunt puse în pericol investiții, locuri de muncă și producția de mașini în sine
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Pentru anul în curs, estimările CNSP indică o creștere a consumului final de 4,5% și a investițiilor cu 5,8%.

Inflația la sfârșitul anului este prognozată la 4,5%, peste ținta BNR de 4%, urmând să scadă la 3,8% anul viitor și la 2,9% în 2026. Cursul de schimb mediu este proiectat la 4,98 lei/euro în 2024.

Deficitul de cont curent este estimat în urcare la 7,7% din PIB în acest an, de la 7% din PIB anul trecut. Deficitul comercial se va majora, potrivit Comisiei de Prognoză, la 32,7 miliarde de euro în acest an, de la 28,9 miliarde de euro anul trecut, după un avans al exporturilor cu 1,8%, la 94,8 miliarde de euro, și al importurilor de 4,5%, la 127,5 miliarde de euro.

Pe de altă parte, numărul mediu de salariați este estimat în creștere cu 0,9%, la 5,412 milioane persoane, iar rata șomajului la sfârșitul anului în urcare cu 3,1%. Rata șomajului BIM este prognozată să urce cu 5,3% în acest an.

Câștigul salarial mediu net lunar ar putea urca, conform CNSP, cu 14,8% în 2024, la 5.066 lei. 

viewscnt
Afla mai multe despre
comisia națională de strategie și prognoză
economie