Încă nu se știu câștigătorii alegerilor prezidențiale și parlamentare din Statele Unite ale Americii. Rezultatul pentru funcția de președinte este prea strâns, o situație de care analiștii se temeau că va aduce incertitudine și va crește volatilitatea în piețe. Un congres fără o majoritate clară – “valul albastru” al democraților n-a mai venit - riscă să ducă la o aplicare mai lentă sau doar parțială a planurilor viitorului guvern federal, cel mai important pe termen scurt fiind stimulul fiscal.
Candidatul democrat Joe Biden este favoritul caselor de pariuri să câștige alegerile, după ce a păstrat voturile din statele tradiționale ale democraților și a reușit să întoarcă în favoarea sa față de alegerile din 2016 rezultatele din Michigan și Wisconsin și mai are nevoie doar de un rezultat bun în Nevada și Arizona, unde conduce potrivit numărătorii parțiale. Dar potențiala victorie în fața președintelui republican Donald Trump ar fi mult mai greu obținută decât o anunțau sondajele.
“Alegerile din SUA au produs temutul rezultat strâns”, arată analiștii Erste Rainer Singer și Hans Engel.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
O estimare privind câștigătorul ar trebui să fie disponibilă înainte de weekend sau cel mai târziu la începutul săptămânii viitoare, dar până la rezultatul final va mai trece timp, estimează Erste.
“După renumărări, bătălia pentru alegerile din SUA poate continua apoi în instanțele din SUA. Astfel, este probabil ca SUA să se confrunte cu săptămâni - poate chiar luni - de conflict privind rezultatul alegerilor prezidențiale”, arată analiștii băncii austriece.
Oficialii din campania lui Trump au anunțat deja că vor contesta rezultatul din Wisconsin, unde diferența în favoarea lui Biden este de 0,7 puncte procentuale sau circa 20.000 de voturi.
“Exista cu siguranță o creștere a apetitului de risc înaintea nopții alegerilor, în speranța unui rezultat “curat” care ar fi adus nu numai stimul fiscal substanțial pentru 2021, dar ar fi deschis și ușa unor discuții privind încă un pachet de susținere pe termen scurt. Aceste speranțe au fost spulberate, pentru următoarele zile, cel puțin”, arată James Knightley, economistul șef pentru piețe internaționale al ING Bank.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Record surprinzător de locuințe vândute. Cel mai mare volum lunar de tranzacții imobiliare din ultimii 3 aniErste, care vede un avantaj pentru Biden, se așteaptă ca piețele să reacționeze încă de la rezultatele preliminare și să vedem o scădere a prețului activelor de siguranță.
Republicanii pare că vor păstra controlul asupra Senatului, în timp ce rezultatele parțiale arată și un plus de voturi în Camera Reprezentanților, unde democrații vor păstra însă majoritatea. Sondajele indicau rezultate mai bune pentru democrați, un “val albastru” care să le asigure nu doar președinția, dar și majoritatea necesară ca noul guvern federal să-și impună planurile.
Knightley crede că incertitudinea legată de rezultat și bătălia legală ce va începe nu face bine economiei, care va fi și mai afectată de creșterea cazurilor de COVID, de finanțele șubrede ale statelor și autorităților locale, care riscă noi tăieri de cheltuieli și pierderi de locuri de muncă, precum și de perspectiva unei scăderi a veniturilor, în condițiile în care ajutoarele de șomaj sunt pe cale să expire.
Analiștii se așteaptă ca republicanii și democrații să nu ajungă prea curând la un acord pe un pachet fiscal, ba chiar ar putea aștepta până noul președinte este pus în funcție, ceea ce ar putea dura până în ianuarie. “Acest lucru va afecta cel puțin temporar economia”, cred economiștii Erste.
Trump, prietenul bursei timp de patru ani
Piața de capital americană a evoluat mult mai bine decât cea europeană de la alegerea lui Trump în 2016, cu un randament total de 65% pentru S&P 500 (și chiar de 110% pentru Nasdaq), față de doar 14% pentru indicele Stoxx Europe 600.
Erik Nielsen, economistul șef al UniCredit și un critic al lui Trump, scria înainte de alegeri că s-a înșelat atunci când a spus în 2016 că se așteaptă ca piața de capital americană să o subperformeze pe cea europeană.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Transgaz și-a sancționat unul dintre principalii “finanțatori”, AIK Energy, cel mai mare importator de gaze din România, a cărui activitate a fost penalizată și în Ungaria“Am supraestimat în mod clar preferința investitorilor pentru predictibilitate și sustenabilitatea pe termen lung (investitorilor le place dereglementarea chiar și pe seama schimbări climatice) și le-am subestimat entuziasmul pentru protecționismul de tip „America First” care, desigur, reduce concurența și crește profiturile (în detrimentul consumatorilor), precum și efectul reducerilor de impozite corporative asupra prețurilor acțiunilor”, scrie Nielsen.
Scenariile cu Biden președinte
Biden a candidat cu promisiunea creșterii taxelor – reduse anterior de Trump – și a înăspririi politicilor de mediu, precum și a creșterii reglementărilor pentru afaceri.
Erste se așteaptă ca sectorul energiei alternative sau companiile care furnizează tehnologii de prevenire a poluării și deșeurilor să beneficieze de o victorie a lui Biden, în timp ce declinul sectorului de petrol și gaze ar accelera.
“Pe de altă parte, sectorul industrial se va confrunta cu costuri mai mari, din cauza reglementărilor de mediu mai stricte”, scriu Singer și Engel.
Analiștii Erste mai cred că firmele americane de producție și servicii ar fi afectate în mod special de o creștere a salariilor minime, promisă de democrați. De asemenea, creșterea impozitelor pe companii planificată de democrați ar fi mai relevantă pentru firmele mici și mijlocii decât pentru corporațiile mari.
Scenariul în care democrații iau și președinția, dar câștigă și Senatul ar oferi cea mai puternică creștere în 2021/2022, crede economistul șef al ING. Cum acest lucru este puțin probabil să se întâmple, cu Biden președinte și fără controlul celor două camere stimulul fiscal ar fi mai slab, concentrat mai mult pe infrastructură, dar și creșterile de taxe ar fi mai puțin agresive, după negocierile cu republicanii. Oricum, creșterea taxelor și reglementărilor ar fi fost amânată pe 2022/2023 din cauza impactului COVID, crede analistul ING.
Economistul șef al UniCredit spune că mai este loc de o creștere a pieței de capital, susținută de dobânzile care vor rămâne foarte reduse vreme îndelungată, chiar dacă în prezent există o frică legată de al doilea val al infecțiilor cu coronavirus, în timp ce creșterea taxelor corporative va rămâne în plan secundar în schema mare a lucrurilor.
“Cred că vor exista mari schimbări relative între sectoare, care vor favoriza pe cele legate de energie verde, infrastructură și educație precum și producția tradițională, în timp ce vor defavoriza marii poluatori și sectorul financiar din SUA”, scrie Erik Nielsen.
Scenariile cu Trump președinte
O supraviețuire a lui Trump în fotoliul de la Casa Albă, poate după câștigarea unor proceduri judiciare, ar fi mai avantajoasă pentru piețe decât victoria lui Biden, cred analiștii Erste.
“O victorie electorală a lui Trump ar crește probabil piețele mai mult pe termen scurt decât o victorie a lui Biden. Acest lucru se datorează faptului că o victorie a titularului a fost considerată puțin probabilă în sondajele de opinie”, arată analiștii băncii austriece.
Președintele Trump a candidat cu promisiunea unor reduceri suplimentare de taxe pentru întreprinderi și a dereglementării economiei, ceea ce ar trebui să ajute piețele, consideră Singer și Engel.
Pe de altă parte, economistul șef al ING crede că Trump nu va putea livra o tăiere de taxe sau de reglementare din cauza opoziției democraților, care nu-i vor accepta politicile.
“În schimb, este probabil să fie o perioadă și mai brutală și scindată, care ar putea afecta mare parte din agenda internă a lui Trump”, arată Knightley, care crede că în acest context Trump s-ar putea încrâncena și mai mult în războaiele comerciale externe, în special în cel cu China, dar și cu Europa intrată din ce în ce mai mult în cătare.
Trump ar putea obține un acord pentru stimulul fiscal, însă există o reticență chiar din partea republicanilor să adopte un pachet de magnitudinea celui propus de democrați, adaugă economistul ING.