Bugetul general consolidat a încheiat primul trimestru al acestui an cu un excedent de 1,52 miliarde lei, reprezentând 0,19% din PIB, în scădere cu 49,4% față de aceeași perioadă a anului trecut, când bugetul înregistra un surplus de 3 miliarde lei, în condițile în care ritmul de creștere a cheltuielilor a depășit semnificativ avansul încasărilor, afectate mai ales de scăderea puternică a veniturilor din TVA, arată datele publicate marți de Ministerul Finanțelor.
"Veniturile bugetului general consolidat, care însumează 59,53 miliarde lei și reprezintă 7,3% din PIB, au fost cu 7,1% mai mari, în termeni nominali, față de aceeași perioadă a anului precedent", a precizat Ministerul Finanțelor.
Pe categorii de venituri, cele mai mari creșteri au fost înregistrate în primul trimestru la încasările din impozitul pe comerț exterior și tranzacții internaționale, cu un avans de 18,2%, urmate cele de impozitul pe salarii și venit (+15,8%), contribuțiilor sociale (+14,8%) și venituri din capital (+12,7%), scrie News.ro.
O creștere conjuncturală a fost înregistrată la sumele din alte impozite și taxe pe bunuri și servicii, cu 60,2% față de aceeași perioadă a anului precedent.
Avansul a fost determinat, "în principal, de evoluția încasărilor aferente contribuției datorate pentru medicamente, precum și pentru contractele finanțate din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate", potrivit ministerului.
Încasările din TVA s-au redus în primul trimestru cu 9,1% față de aceeași perioadă a anului trecut, pe fondul reducerii cotei standard de TVA de la 20% la 19% de la 1 ianuarie 2017, care a produs efecte bugetare din februarie.
"Cu toate acestea, colectarea TVA au crescut cu 2,5% în februarie 2017 față de februarie 2016 și cu 8,9% în martie 2017 comparativ cu martie 2016", a menționat Ministerul Finanțelor.
CITEȘTE ȘI Peste 400 de companii americane plus unele românești susțin cota unică. ANAF nu are capacitatea de a gestiona impozitul pe venitul globalCheltuielile bugetului general consolidat au fost în primul trimestru de 58 miliarde lei, în creștere cu 10,4%, sau 5,46 miliarde lei, față de aceeași perioadă din anul precedent.
Cheltuielile cu salariile bugetarilor au crescut cu 16,4% față de aceeași perioadă a anului precedent, ca urmare a majorările salariale acordate în a doua parte a anului trecut și la începutul acestui an.
De asemenea, cheltuielile cu asistența socială au crescut cu 9,7%, fiind influențate, în principal, de majorarea cu 5,25% a punctului de pensie de la 1 ianuarie 2017.
Totuși, cele mai mari creșteri au fost înregistrate la cheltuielile pe proiecte cu fonduri europene, cu 418% față de trimestrul I din 2016, la 3,04 miliarde lei, și la subvenții, cu 114%, la 1,95 miliarde lei.
Cheltuielile cu subvențiile au crescut în principal ca urmare a majorării subvențiilor din agricultură, potrivit Ministerului Finanțelor.
În schimb, cheltuielile cu bunuri și servicii s-au redus în primul trimestru cu 3,1% față de aceeași perioadă a anului precedent, la 7,83 miliarde lei.
Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum și cele aferente programelor de dezvoltare finanțate din surse interne și externe, au fost de 1,7 miliarde lei, echivalent cu 0,2% din PIB, susține Ministerul Finanțelor, ceea ce înseamnă o scădere semnificativă față de aceeași perioadă a anului trecut.
În primul trimestru din 2016, cheltuielile pentru investiții au fost de 4,4 miliarde lei, respectiv 0,6% din PIB, potrivit execuției bugetare publicate de MFP în urmă cu un an.
În 2016, deficitul bugetului general consolidat al statului a fost de 18,3 miliarde lei, reprezentând 2,4% din produsul intern brut (PIB), pe metodologia cash, însă ultimele date ale Eurostat arată că, pe metodologia europeană ESA 2010, deficitul bugetar al României a fost de 3% din PIB anul trecut.
Guvernul Grindeanu a construit bugetul pentru 2017 pe venituri estimate la 254,7 miliarde lei, mai mari cu 14% față de nivelul de anul trecut, și pe cheltuieli de 278,8 miliarde lei, cu 15% mai mari.
Astfel, deficitul bugetar a fost prevăzut la 24,1 miliarde lei, reprezentând 2,96% din PIB pe metodologia cash și 2,99% din PIB pe metodologia ESA 2010, PIB-ul fiind estimat la 815,2 miliarde lei, cu o creștere economică de 5,2%.